Fínska premiérka čelí kritike. Novinári ju prichytili na párty

NETKY.SK • 8 December 2021, 07:32 • 2 min
Fínska premiérka čelí kritike. Novinári ju prichytili na párty

HELSINKI - Političku vyfotografovali, ako sa s priateľmi zabáva v nočnom klube do skorých ranných hodín, hoci si bola vedomá, že krátko predtým bola v kontakte s osobou s pozitívnym výsledkom testu na ochorenie COVID-19. Sanna Marinová sa verejne ospravedlnila za možné porušenie protipandemických opatrení.

slovakia

left justify in out

Fínska premiérka sa v pondelok ospravedlnila po tom, ako fínske bulvárne periodikum Seiska zverejnilo fotografie, na ktorých je vidieť, ako s priateľmi tancuje v jednom z helsinských klubov takmer do 4:00. Pritom iba niekoľko hodín predtým mali fínsky minister zahraničných vecí a jej kolega Pekka Haavisto pozitívny test na koronavírus. 

 

img

 

Marinová sa k zverejneným správam vyjadrila prostredníctvom Facebooku. Okrem iného napísala, že jej jeden z úradníkov povedal, že podľa aktuálne platných protipandemických opatrení sa napriek stretnutiu s pozitívne testovanou osobou nemusí izolovať. "Mala som to lepšie vyhodnotiť a overiť si informáciu o mojich povinnostiach vyplývajúcich z opatrení, ktorá mi bola poskytnutá. Veľmi ma mrzí, že som to neurobila," uviedla premiérka na sociálnej sieti.

 

Prečítajte si tiež: WHO neodporučila sľubnú liečbu ochorenia COVID-19

 

Podľa prieskumu televízie MTV3 si dve tretiny opýtaných myslia, že zo strany úradujúcej premiérky išlo o vážne pochybenie. Opozícia kritizuje Marinovú za možné porušenie opatrení i za to, že si nevšimla SMS správu, ktorá ju upozornila, že má ísť do karantény.

 

Spomedzi európskych lídrov však Marinovej prípad nie je ojedinelý. Iba v sobotu sa totiž jej dánska kolegyňa, premiérka Mette Frederiksenová, ospravedlnila za nahrávku, na ktorej bolo vidieť, že napriek platným nariadeniam nakupuje bez rúška. Stalo sa tak 4 dni po tom, čo jej vláda opätovne zaviedla povinnosť prekrytia tváre na niektorých miestach i vo verejnej doprave.

 

img

 

Fínsko eviduje výrazne nižší počet úmrtí a prípadov v súvislosti s koronavírusom ako väčšina európskych štátov. V tejto 5-miliónovej krajine doteraz evidujú vyše 196 000 prípadov nákazy a 1 384 úmrtí spojených s týmto ochorením. Počty infikovaných sú však v súčasnosti na maximách - za ostatných 14 dní tam zaznamenali 308 prípadov nákazy na 100 000 obyvateľov. Úrady hlásia aj 87 prípadov nového variantu omikron, pripomína The Guardian.

 

Možno vás zaujme: Desiatky zdravotníkov sa nakazili na vianočnom večierku

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies