Ruský opozičný líder Navaľnyj sa prebudil z umelého spánku

NETKY.SK • 7 September 2020, 16:25 • 2 min
Ruský opozičný líder Navaľnyj sa prebudil z umelého spánku

BERLÍN - Ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného prebrali z lekársky vyvolanej kómy. Politik reaguje na slovné podnety. Informovala o tom nemocnica Charité v Berlíne.

slovakia

left justify in out

Reaguje na reč

Nemocnica Charité v Berlíne, kde je opozičný politik Alexej Navaľnyj hospitalizovaný, v pondelok oznámila, že jeho stav sa zlepšil, čo umožnilo lekárom ukončiť umelú kómu a postupne zmierniť využitie mechanickej ventilácie.

 

Navaľnyj podľa vyhlásenia reaguje na reč, ale "stále nemožno vylúčiť dlhodobé následky vážnej otravy".

 

Nemocnica vo svojom vyhlásení poznamenáva, že je v kontakte s manželkou Navaľného a zverejňuje podrobnosti o jeho stave, pretože to by si sám politík želal.

 

img

 

Navaľného stav sa rapídne zhoršil 20. augusta počas letu z mesta Tomsk do Moskvy. Po núdzovom pristátí na letisku v sibírskom Omsku ho hospitalizovali, neskôr upadol do kómy. V nej zostal 18 dní.

 

Údajná otrava

Minulý týždeň nemecká vláda oznámila, že testy vykonané na vzorkách od Navaľného dokázali otravu nervovo-paralytickou látkou zo skupiny novičok.

 

"Zdá sa byť mimoriadne znepokojujúce, že Alexej Navaľnyj bol v Rusku napadnutý s použitím nervovo paralytickej látky. Nemecké orgány tento útok mimoriadne ostro odsudzujú a vyzývajú ruské orgány, aby predložili svoje vysvetlenia," uviedla nemecká vláda vo svojom vyhlásení.

 

 

Podľa nemeckého denníka Der Spiegel sa na fľaši, z ktorej Navaľnyj pil predtým, ako stratil vedomie, našli stopy novičoku. Túto fľašu si uchovávali jeho príbuzní a neskôr ju odovzdali lekárom v Berlíne. Jed bol nájdený aj vo vzorkách krvi, moču a kože politika.

 

Nemecká vláda vyzvala Rusko, aby prípad vyšetrilo. Kremeľ už deklaroval, že Ruskú federáciu nemožno viniť v súvislosti s Navaľného kauzou. Tvrdí, že Rusko ešte nedostalo žiadne dôkazy o otrave, o ktoré si zažiadalo koncom augusta.

 

Ruskí lekári sa tiež nestotožňujú s nemeckými kolegami, že Navaľnyj mohol byť otrávený látkou typu novičok. Veria, že zhoršený zdravotný stav mohol vyvolať stres, prepracovanosť a alkohol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies