Veľká Británia nezabúda na veteránov 2. svetovej vojny

NETKY.SK • 11 Apríl 2011, 11:52 • 2 min
Veľká Británia nezabúda na veteránov 2. svetovej vojny

Veľká Británia nezabúda na veteránov 2. svetovej vojny

slovakia

left justify in out

img

Finančné príspevky za účasť v západnom odboji prevzali si dnes na Ministerstve obrany (MO) SR v Bratislave veteráni 2. svetovej vojny. Odovzdal im ich chargé d'affaires Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska Dominic Schroeder.
"Nejde o peniaze z oficiálnych zdrojov. Tieto peniaze sú od civilného obyvateľstva, od ľudí, ktorí dobrovoľne prispeli do zbierky. Ide o dve zbierky - jedna pre pozemné sily a druhá pre letectvo," vysvetlil v rozhovore pre TASR Schroeder. Ako dodal, suma, ktorú veteráni každoročne dostávajú, sa po dohode s nimi nezverejňuje.  
Keďže sa toto podujatie koná už po 16. raz, chargé d'affaires verí, že aj v budúcnosti bude môcť Veľká Británia týmto spôsobom vyjadriť vďaku tým, ktorí prispeli k oslobodeniu jeho krajiny. Podľa jeho slov si treba aj po toľkých rokoch od skončenia 2. svetovej vojny pripomínať jej hrôzy a vytvoriť tak v záujme ďalších generácií spojivko medzi vtedajším a súčasným svetom.
Vedúci služobného úradu MO Peter Plučinský hovoril o hrdinstve veteránov, ich statočnosti a odhodlaní, ktoré preukázali v bojoch na západných frontoch. Konštatoval, že dnešné podujatie je výnimočnou udalosťou, ktorá spája rezort obrany, britskú ambasádu a charitatívne organizácie, ktoré zastrešujú zbierky pre vojnových vyslúžilcov. Pripomenul fakt, že mnohí z tých, čo bojovali na západe, boli po roku 1948 perzekvovaní, prenasledovaní a znevýhodňovaní, no útrapy komunistického režimu vydržali.
Zástupcom britského veľvyslanectva tlmočil poďakovanie za komunitu 32 veteránov, z toho 22 vdov po bývalých vojakoch, plukovník Milan Píka. Spomenul, ako sa Slováci a Česi stali v Anglicku svedkami zápasu britského ľudu za slobodu, vysokú morálku britského civilného obyvateľstva aj hrdinstvo slovenských a českých pilotov.
Veľká Británia sa stala načas ich druhým domovom a preto sa tešia zo záujmu o ich osudy. „Pripadá nám to tak, že sú nejakí priatelia, ktorým na vás záleží v tomto uponáhľanom svete. Prináša to uspokojenie, že stojíme za to, že si na nás spomenuli. Je to dobré, že sa o vás ešte niekto stará, že nie ste na svete úplne sám,“ uviedol priamy účastník bojov pred novinármi.


Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies