Je situácia v nemocniciach naozaj taká vážna?

NETKY.SK • 16 December 2020, 08:28 • 2 min
Je situácia v nemocniciach naozaj taká vážna?

Monika tvorí súčasť zdravotného tímu v nemocnici a dobre vie, akú stopu po sebe zanecháva koronavírus.

slovakia

left justify in out

Jej zvyčajné pracovné miesto je na internom oddelení, avšak vzhľadom na neustále sa zvyšujúci počet pacientov s ochorením Covid-19, nastala zmena a časť nemocnice začala niesť názov covidová.

 

img


Je to horor
Monika na opísanie súčasnej situácie používa vyjadrenie, vďaka ktorému si zrejme každý dokáže predstaviť, v akých ťažkostiach sa nachádza tak personál, ako aj sám pacient.

 

"Je to tam horor. Väčšina pacientov je ležiacich v staršom veku. Každý deň sa stretávame minimálne s jedným úmrtím," hovorí Monika, ktorá zároveň vysvetľuje, že starostlivosť o toho, kto viac nie je schopný prirodzených úkonov ako je, napríklad, hygiena, je o to náročnejšia v ochrannom oblečení. Odev, vďaka ktorému personál minimalizuje riziko infikovania, váži približne desať kilogramov, a tak sa inokedy rýchly pohyb mení na mierne neistý a spomalený.

 

img


"Je to aj psychicky náročné, ale zvykli sme si. Snažíme sa uľahčiť to aj sebe navzájom vtipmi a všelijakými žartovnými poznámkami a aj pacientom. Je im strašne ťažko, keď nemôžu mať návštevy, cítia sa osamelí a opustení. Dodávame im nádej, pretože ten, kto nádej stráca, má boj s chorobou už vopred prehratý," delí sa o skúsenosť Monika, pri jej rozprávaní je zrejmé, že jej je šťastie a zdravie pacienta vzácne a považuje ho za dôležité.

 

Súčasne dodáva, že sa nájde aj obľúbenec, ktorý v zdravotníkovi zanechá hlbší dojem. "Pamätám si najmä pacientov, ktorí nás aj pohladili za prácu, ktorú robíme. Boli takí pokorní a milí, človek si ich hneď obľúbil."

 

img


Trvalo to dlhšie
Nanešťastie, koronavírus sa nevyhol ani jej, jeho liečenie trvalo až sedemnásť dní. Kým na počiatku ju trápili teploty, zimnica, ktorá sa striedala s horúčavou, strata čuchu, chuti a obrovská bolesť kĺbov, neskôr sa k príznakom pridalo aj preháňanie a neustála žalúdočná nevoľnosť.


"Cítila som sa úplne inak ako pri chrípke a dôsledky ešte doznievajú až doteraz. Objavil sa aj nález na pľúcach, ktorý sa musí stále doliečovať a dlho som sa nevedela zbaviť únavy," spomína si Monika.

 

img


Pre toho, kto stále pochybuje, či je skutočnosť taká vážna a či sa prezentovanie choroby neprikrášľuje s cieľom vyvolať paniku, má odkaz:

 

"Nedodržiavaním opatrení, ktoré sú určite oprávnené, môžete nakaziť svojich blízkych a ani neviete, do akej miery im môžete ublížiť."


Nech je teda jej spoveď nielen varovaním, ale aj povzbudením. Nech je pripomienkou jednak toho, aká nesmierne potrebná je nádej, a jednak povzbudením k vďake a prosbe. Možno je najvyšší čas vrátiť sa k úcte a dôvere voči zdravotníctvu a k modlitbe za to, čo napraví iba Boh.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies