Marian K. tvrdí, že súdny znalec Heretik je voči nemu zaujatý

NETKY.SK • 7 Február 2020, 06:15 • 2 min
Marian K. tvrdí, že súdny znalec Heretik je voči nemu zaujatý

PEZINOK - Metódy, ktorými špecialisti z polície a Europolu skúmali mobilné telefóny obžalovaných z vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, boli v súlade s normami.

slovakia

left justify in out

Verejný výsluch znalca

Uviedol to počas výpovede pred Špecializovaným trestným súdom v Pezinku znalec z oblasti informačno-komunikačných prostriedkov Jaroslav Oster. Výsluch tohto znalca, ktorý sa vyjadroval k činnosti policajných vyšetrovateľov a príslušníkov Europolu na súde, bol verejný.

 

img

 

Výsluchy Europolu a kriminálky bez médii
Súd vo včerajších hodinách vypočul aj dvoch príslušníkov organizácie Europol a takisto dvoch špecialistov z odboru počítačovej kriminality Úradu kriminálnej polície Prezídia Policajného zboru. Výsluchy všetkých štyroch znalcov sa týkali získania komunikácií zo zadržaných mobilných telefónov obžalovaných. Na návrh prokuratúry boli však neverejné. Dôvodom bolo, že vo svojich výpovediach uvádzali znalci špecifické metódy a postupy v rámci svojej práce a ich medializovanie by podľa prokurátora mohlo ohroziť vyšetrovanie v iných prípadoch.

 

img

 

Zaujatý znalec? 
Predsedníčka senátu včera zároveň skonštatovala, že doteraz vykonané znalecké skúmanie v oblasti psychológie a psychiatrie zamerané na obžalovaného Mariana K. bolo nepostačujúce. Ten totiž vypracovanie štandardných znaleckých posudkov na svoju osobu odmietol, keďže povereného znalca Antona Heretika považuje za zaujatého voči svojej osobe. Posudok na obžalovaného bol preto vyhotovený na základe krátkeho rozhovoru, pozorovania a štúdia súdneho spisu. Marian K. vo včerajších hodinách v tejto súvislosti uviedol, že je ochotný podrobiť sa skúmaniu, odmieta však účasť Heretika a jeho spolupracovníkov, pracovníkov znaleckého ústavu Forensic ako aj ďalšieho znalca Dušana Kešického.

 

img


Žaloby

Všetci obžalovaní sú stíhaní väzobne, u Mariana K. je však dôvodom kauza údajného falšovania zmeniek v hodnote desiatok miliónov eur. Obžaloba v tomto prípade bola podaná pre šesť skutkov, z toho dve úkladné vraždy. Jedna sa týka Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, druhá podnikateľa Petra Molnára z Kolárova z roku 2016 (v tomto prípade sa obžaloba týka iba Miroslava M. a Tomáša Sz.). V prípade uznania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na 25 rokov alebo doživotie.

 

img


Pojednávanie bude pokračovať 18. marca vykonávaním znaleckých posudkov a ďalších dôkazov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies