Banskobystrický kraj sa zapája do projektu Vráťme knihy do škôl. Žiaci súťažia o zaujímavé ceny

NETKY.SK • 29 Február 2024, 17:30 • 2 min
Banskobystrický kraj sa zapája do projektu Vráťme knihy do škôl. Žiaci súťažia o zaujímavé ceny

Banskobystrický samosprávny kraj sa stáva súčasťou obľúbenej iniciatívy, ktorej cieľom je motivovať deti a študentov čítať, ale aj písať. Súťaž je určená pre materské, základné aj stredné školy.

slovakia

left justify in out

Projekt Vráťme knihy do škôl má po celom Slovensku už veľa priaznivcov a tento rok sa k nemu pripája aj Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK). Okrem celoslovenského kola bude župa po ukončení súťaže zo zapojených škôl a škôlok losovať aj regionálnych víťazov jednotlivých kategórií, vyhodnotí tiež najaktívnejšiu strednú školu.

 „Vítam každú iniciatívu, ktorá podnieti záujem detí a mladých o knihy. Prostredníctvom príbehov môžu objavovať rozprávkové svety, zažiť dobrodružné výpravy, prevteliť sa do odvážnych hrdinov a ocitnúť sa kdekoľvek, kam ich zavedie fantázia. Vziať do ruky knihu je jednoducho vždy dobrý nápad a presne to je posolstvom súťaže Vráťme knihy do škôl. Verím, že šikovné deti a študenti z nášho kraja sa schuti začítajú či dokonca pustia do vlastnej tvorby,“ povedal predseda BBSK Ondrej Lunter.

Princíp súťaže je jednoduchý. Stačí si prečítať ľubovoľnú knihu a napísať o nej text v rozsahu minimálne pol a maximálne dvoch normostrán. Čitateľ v ňom má objasniť, prečo si vybral práve túto knihu a čo mu dielo prinieslo.

Škôlkari nakreslia obrázok s pomocou učiteľa či rodiča. Žiaci I. stupňa základných škôl môžu poslať buď text alebo obrázok. V súťaži sa neposudzuje literárna kvalita príspevkov, dôležité je čítať. Z doručených príspevkov sa víťazi pre jednotlivé kategórie určujú žrebovaním.

Novinkou aktuálneho ročníka je súťaž v písaní mikropoviedok. Tie majú mať rozsah jednu až dve normostrany a vyhodnotí ich odborná porota v rámci celoslovenského kola. Uzávierka súťaže je 1. apríla a v hre sú zaujímavé ceny.

Viac informácií o projekte nájdete na www.vratmeknihydoskol.sk



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: Banskobystrický samosprávny kraj
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies