Čo sa po odhalení plagiátorstva deje v Poľsku?

NETKY.SK • 5 August 2020, 16:00 • 2 min
Čo sa po odhalení plagiátorstva deje v Poľsku?

Naši severní susedia nemajú so záverečnými prácami politikov až také problémy, ako sú v iných krajinách. Podľa poslanca poľského sejmu Jacka Czerniaka je plagiátorstvo veľmi vážny problém, ktorý sa týka viacerých oblastí života, a to nielen v regióne strednej Európy.

slovakia

left justify in out

Poslanec za ľavicový poslanecký klub pripomína, že v krajine medzi Baltským morom a Tatrami je tvrdý zákon. Kto sa tu totiž dopustí privlastnenia diela, alebo klame v otázke autorstva diela, „v súlade s článkom 115 zákona zo dňa 4. februára 1994 o autorskom práve a príbuzných právach“ môže byť potrestaný odňatím slobody až do troch rokov.

 

Účinný nástroj

Podľa vyštudovaného politológa je toto veľmi dôležitý nástroj, ako nečestnému akademickému konaniu uniknúť. „Vyplýva z toho, že podľa zákona je v našej krajine plagiátorstvo dosť tvrdo trestané,“ povedal s tým, že problémom teda nie je samotné potrestanie vinníka, ale jeho odhalenie.

 

img

 

Politický boj?

Napriek hrozbe väzenia sa prípady plagiátorstva občas objavia. „Najčastejšie sú to aj tak len podozrenia, ktoré sa v neskoršie nepotvrdia,“ prezradil ľavicový politik a dodal, že proti všetkým formám krádeží duševného vlastníctva je potrebné náležite bojovať. „Ale nie je možné opierať sa jedine o podozrenia, keďže vieme, koľko veľa konfliktov je v poľskej politike. A takéto podozrenia často môžu byť len formou politického boja,“ dvihol varovný prst.

 

img

 

Politik je príkladom

Jacek Czerniak dopĺňa, že v prípade, ak je plagiátorstvo potvrdené, nevyhnutné je umožniť delikventovi vyjadriť sa pred súdom a verejnosťou. „Navyše, okrem právnej zodpovednosti, ktorá sa dotýka každého občana, verejná osoba nesie ešte špeciálnu zodpovednosť za svoje kroky,“ dodal s tým, že politik je predsa reprezentantom občanov a plagiátorstva sa teda dopustiť nesmie za žiadnych okolností.

 

img

 

Imunita

Poľskí poslanci si stále užívajú poslaneckú imunitu, ktorá bola aj na Slovensku dlho predmetom vášnivých diskusií. „Z morálneho pohľadu sú povinní z pozície odstúpiť a prijať trest. Vo verejnom priestore predsa nie je miesto pre osoby, ktoré úmyselne kradnú duševné vlastníctvo niekoho iného,“ uzavrel 55-ročný rodák zo Świdnika.

 

Niekoľko rokov je na súde prípad bývalého štátneho tajomníka ministerstva životného prostredia z čias vlády dnes už opozičnej Občianskej Platformy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona