Vedci vytvorili materiál, ktorý nemožno narezať ani rozvŕtať

NETKY.SK • 23 Júl 2020, 11:53 • 2 min
Vedci vytvorili materiál, ktorý nemožno narezať ani rozvŕtať

Britskí a nemeckí fyzici vytvorili nový materiál, ktorý je vysoko odolný voči rezaniu rôznymi nástrojmi. Opis vývoja uverejnil vedecký časopis Scientific Reports.

slovakia

left justify in out

Želé, ktoré ničí pílu

Nový ultra silný materiál má neobvyklú štruktúru. Vyzerá ako želé naplnené mnohými tvrdými kúskami. Najmä táto štruktúra pomáha materiálu zostať veľmi silným.

 

"Ak sa pokúsite rezať nový materiál pomocou okružnej píly alebo vŕtačky, nástroj prejde želé a skôr alebo neskôr narazí na tvrdé kúsky. Keď k tomu dôjde, všetok materiál bude vibrovať takým spôsobom, že tieto vibrácie zničia vŕtačku alebo pílový list," uviedol jeden z autorov štúdie, docent na Durhamskej univerzite Stefan Szyniszewski.

 

img

 

Grapefruitová šupka

V posledných rokoch fyzici, chemici a inžinieri aktívne študujú usporiadanie jednotlivých orgánov a častí tela zvierat a rastlín. Spôsob, akým sú usporiadané, pomáha vedcom vymýšľať a vytvárať nové materiály a technológie.

 

Szyniszewski a jeho kolegovia sa začali zaujímať o šupky grapefruitu a lastúry morských slimákov. Plody tejto citrusovej rastliny odolávajú pádom z výšky desiatich metrov a pancier slimákov je asi tritisíckrát silnejší ako aragonitové kryštály.

 

img

 

Šupka a lastúry sú zložité viacvrstvové materiály, ktoré majú štruktúru ako mozaika mäkkých a tvrdých vrstiev a prvkov. Po preštudovaní ich zloženia a fyzikálnych vlastností vytvorili vedci podobný materiál, ktorý pomenovali Proteus na počesť božstva v gréckej mytológii.

 

Proteus sa skladá z mnohých malých keramických guličiek, ktoré sú pevne usporiadané do špeciálneho vzoru. Medzery medzi nimi sú vyplnené celulárnym hliníkovým plnivom, ktoré sa pri pôsobení sily rozpadá na množstvo malých prachových častíc.

 

Ľahký a odolný

Experimenty ukázali, že ak sa pokúsite píliť alebo vŕtať Proteus, pílové listy alebo vŕtačky zlyhajú takmer okamžite. Faktom je, že materiál vyvoláva bočné vibrácie vo vnútri rezných hrán, vďaka čomu sa rýchlo zrútia. Najmä blok tohto materiálu s hrúbkou 4 cm za minútu poškodil disk brúsky.

 

 

Takisto neúčinné je rezanie vodným lúčom, pretože zakrivené povrchy keramických guľôčok rozptyľujú prúd, čo podstatne znižuje jeho rýchlosť a oslabuje reznú schopnosť.

 

Ďalšou výhodou tohto materiálu je to, že je sedemkrát ľahší ako oceľ a súčasne oveľa silnejší. Podľa vedcov sa doštičky Proteus môžu používať pri výrobe trezorov a zámkov, ako aj pri výrobe odolných podrážok topánok či ochranných prostriedkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies