Vedci upozorňujú, Antarktída sa začína zelenať!

NETKY.SK • 22 Máj 2017, 10:59 • 2 min
Vedci upozorňujú, Antarktída sa začína zelenať!

Globálne otepľovanie prispelo k tomu, že sa na Antarktíde začali topiť ľady a už časť polostrova pokrýva mach.

slovakia

left justify in out

Od roku 1950 zaznamenali až päťnásobný nárast tejto pokrývky v oblasti. Podľa vedcov z Exeterskej univerzity by Antarktída mohla v najbližších rokoch výrazne zmeniť svoj vzhľad a byť oveľa zelenšou.

 

"Antarktída nebude zelená úplne, ale rozhodne bude viac zelená, než je v súčasnosti," povedal spoluautor výskumu Matt Amesbury z britskej Univerzity Exeter. "Je to vývoj, ktorý je nepochybne previazaný s ďalšími procesmi, ktoré sa práve odohrávajú na Antarktickom polostrove," uviedol Amesbury. "Zvlášť potom proces topenia ľadovcov, ktorý odkrýva ďalšie plochy bez ľadu, práve na týchto plochách sa machom darí najlepšie kolonizovať pôdu," dodal.

 

Výskumníci zaznamenali teplotný nárast až o pol stupňa Celzia za jednu dekádu. Rastlinný život je na Antarktíde veľmi vzácny. Mach, ktorý skúmajú vedci tvorí zhruba 0,3% kontinentu, ten im umožnil skúmať reakciu rastlinstva na klimatické zmeny.

 

Tím vedcov vo vedeckom článku vysvetlil spôsob analýzy. Zo stĺpcov pôdy z vrtov o hĺbke dvadsiatich centimetrov sa boli výskumníci schopní pozrieť až 150 rokov do minulosti a preskúmať klimatické zmeny. K tomu im dopomohlo niekoľko faktorov, či už množstvo machu, mikróbov, alebo počet izotopov uhlíka, ktoré indikujú dobré podmienky pre fotosyntézu v danom období.

 

Zo stĺpcov pôdy vedci dokážu vyhodnotiť dôsledky otepľovania v posledných 50-tich rokoch, počas tohto obdobia zaznamenali nárast biologickej aktivity na kontinente.

 

"Vďaka plošnej vzorke, ktorá ukazuje rovnaké dáta konzistentne aj z miest vzdialených vyše tisíc kilometrov, si môžeme byť ďaleko istejší, že zeleň na polostrove je naozaj reakciou na zmeny teplôt," uviedol Amesbury.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies