Príčinou zranení sú okrem pádov na ľade čoraz častejšie aj zrážky lyžiarov

NETKY.SK • 10 Január 2023, 18:00 • 2 min
Príčinou zranení sú okrem pádov na ľade čoraz častejšie aj zrážky lyžiarov

POPRAD - Pod príčinu zranení na svahoch vo Vysokých či Belianskych Tatrách sa krem samotných pádov na zľadovatenom teréne čoraz častejšie podpisujú zrážky lyžiarov.

slovakia

left justify in out

Skonštatoval to predseda dobrovoľných záchranárov z Tatranskej horskej služby (THS) František Mrázik. Poukázal pritom aj na nedávnu zrážku dvoch lyžiarov pri dolnej stanici sedačkovej lanovky v stredisku Strednica v Ždiari, ktorá sa skončila poranením chrbtice. Na mieste zasahoval aj vrtuľník. Vážnym úrazom hlavy sa zase skončila lyžovačka pre 35-ročnú lyžiarku v Bachledovej doline, do ktorej narazilo 12-ročné dieťa.

„Dbajte na bezpečnosť, prispôsobte svoju jazdu podmienkam na zjazdovkách, zvážte svoje možnosti, a hlavne, ak vidíte horskú službu v zásahu, z bezpečnostných dôvodov ju radšej zďaleka obíďte,“ upozornil Mrázik. Podľa jeho slov sa v rámci uplynulého predĺženého víkendu na Solisku mohol v zlomku sekundy stať ďalší ľahší prípad veľmi vážnym. „Do saní, v ktorých ležala pacientka s poranením predkolenia, v plnej rýchlosti narazil iný lyžiar a dopadol priamo na sane. V jednom okamihu tak mohlo nastať zhoršenie stavu pacientky na saniach a zároveň prísť k ďalšiemu vážnemu zraneniu lyžiara, ktorý si silným nárazom do kanadských saní mohol taktiež privodiť vážne zranenia,“ opísal. Lyžiarovi sa však podľa neho napokon nič vážne nestalo a pacientke v saniach sa stav nezhoršil.

Mrázik tiež poukázal na to, že dobrovoľní záchranári z THS mali plné ruky práce najmä počas sviatku Troch kráľov. Po silnej štvrtkovej víchrici vtedy podľa jeho slov lyžiarov na južných svahoch Vysokých Tatier privítalo krásne počasie. Dobrovoľní záchranári ošetrili celkom 20 úrazov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies