Spotrebitelia si pri nákupoch začínajú viac všímať, či je obal ekologický

NETKY.SK • 1 Máj 2023, 12:00 • 2 min
Spotrebitelia si pri nákupoch začínajú viac všímať, či je obal ekologický

BRATISLAVA - Spotrebitelia si pri nákupoch začínajú viac všímať ekologické parametre obalov. Pri nakupovaní je však dôležitejšia cena ako obal vyrobený z ekologického alebo recyklovateľného materiálu. Vyplýva to z prieskumu organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) Envi-Pak.

slovakia

left justify in out

Ľudia si pri nakupovaní všímajú najmä to, či je obal možné opätovne použiť alebo či je z recyklovateľného materiálu. Tvrdí to 43 percent. Kvalita použitého obalového materiálu alebo to, či je obal vizuálne pekný, nie sú pre ľudí až také dôležité. "Chcú vedieť, ktoré obaly sú recyklovateľné a ktoré nie, a čoraz častejšie uprednostňujú tie produkty, ktoré sú zabalené v obaloch šetrných k životnému prostrediu. Dokonca sa nájdu už aj takí, ktorí by boli ochotní zaplatiť vyššiu cenu za produkty v recyklovateľných obaloch," vysvetlila riaditeľka komunikácie OZV Envi-Pak Katarína Kretter.

 

Niektoré produkty sú podľa Slovákov zbytočne balené do veľkého množstva obalov. Menej obalového materiálu by na produktoch uvítalo 78 percent ľudí a 70 percent by preferovalo možnosť nákupu bezobalových výrobkov. Zároveň je pre 79 percent ľudí pri nakupovaní cena produktu stále dôležitejšia a rozhodujúcejšia ako obal vyrobený z ekologického alebo recyklovateľného materiálu. Organizácia pripomína, že do platnosti čoskoro vstúpi ekomodulácia. Tá bude výrobcov motivovať k tomu, aby na trh uvádzali udržateľnejšie a ľahšie recyklovateľné obaly.

 

Zavedenie ekomodulácie považujú Slováci za krok správnym smerom. S tým, aby boli výrobcovia motivovaní k využívaniu recyklovateľných obalov súhlasí 88 percent ľudí. Podľa troch pätín by aj samotným výrobcom malo záležať na tom, aby bol ich výrobok zabalený v ekologickom alebo recyklovateľnom obale. Viac ako polovica ľudí si myslí, že nerecyklovateľné obaly by mali byť drahšie. Envi-Pak realizoval online prieskum v januári na reprezentatívnej vzorke 1000 respondentov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies