Slovenské banky plánujú bezkontakné bankomaty

NETKY.SK • 18 Február 2019, 12:00 • 2 min
Slovenské banky plánujú bezkontakné bankomaty

BRATISLAVA – Niektoré slovenské banky plánujú tento rok spustiť bezkontaktné bankomaty. Znamená to, že si budete môcť vybrať peniaze bez toho, aby ste doňho museli vkladať kartu.

slovakia

left justify in out

Banky plánujú spustiť bezkontaktný výber hotovosti a malo by to fungovať na podobnom princípe ako bezkontaktná platba kartou v obchodoch. Pri bezkontaktných výberoch z bankomatov však stále budete musieť zadávať PIN, takže sa nemusíte obávať zneužitia vašej karty.

 

Prvé bankomaty sú už nainštalované

 

img

 

Nové bankomaty by sa mali objaviť ešte v tomto roku, aj keď niektoré banky ich už majú, ale so spustením nového systému ešte čakajú. Bezkontaktný výber by ako prvé mali spustiť OTP Banka, Poštová banka, ČSOB a VÚB.

 

Napríklad VÚB banka už má v prevádzke niekoľko bezkontaktných bankomatov, ale zatiaľ túto funkciu nepodporujú. Je to najmä z toho dôvodu, že banka postupne vymieňa systém bankomatov a kým ich počet nedosiahne určitý minimálny stav, tak ich zatiaľ nespustia, aby nemiatli klientov.

 

Komplexná výmena súčasných bankomatov za bezkontaktné by mala prebiehať niekoľko rokov, keďže sa zároveň bude modernizovať aj ich sieť. Bezkontaktné výbery by sa mohli stať realitou do konca tohto roka, keďže banka by už mala mať nainštalovaných viac ako 100 nových bankomatov. Okrem bezkontaktného výberu si budete môcť cez tieto bankomaty aj vkladať hotovosť na účet.

 

Na druhej strane Tatra Banka zatiaľ s bezkontakným výberom z bankomatov čaká, ale do budúcna ich nevylučuje. Tatra Banka aj VÚB ponúkajú možnosť platby mobilným telefónom pomocou aplikácie. Túto formu platby už ponúkajú aj Slovenská sporiteľňa, mBank, J&T, 365.banka či Poštová banka.

 

img

 

Bezpečnejšie výbery ako doteraz

 

Nový systém bezkontaktného výberu hotovosti je dokonca v niektorých aspektoch bezpečnejší ako súčasný spôsob. Aj na Slovensku sme zaznamenali mnoho prípadov skimmingu, teda podvodu, pri ktorom páchatelia nainštalovali na bankomat zariadenie, ktoré skopírovalo vaše údaje z platobnej karty. Tieto zariadenia boli mimoriadne sofistikované a dali sa odhaliť len veľmi ťažko. Nakoniec je tu stále nutnosť zadania PIN kódu.

 

Riziko zneužitia vašej karty sa určite nezvýši a táto technológia si časom nájde svojich priaznivcov. Rovnako to bolo aj pri príchode bezkontaktných platieb, ktoré sa na začiatku tieť spochybňovali. V prípade, že dôjde k strate alebo odcudzeniu vašej karty, tak si ju jednoducho telefonicky zablokujete.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Tomáš Tóth

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona