Vedci u ľudí identifikovali multi-zmyslovú schopnosť, ide o neobvyklé farebné rozlíšenie

NETKY.SK • 2 Október 2015, 16:30 • 2 min
Vedci u ľudí identifikovali multi-zmyslovú schopnosť, ide o neobvyklé farebné rozlíšenie

BRATISLAVA - Umelci bežne používajú farby najrôznejšími spôsobmi, aby vyjadrili mystické, abstraktné a iné výjavy zo svojej rozmanitej mysli. Pre niektorých ľudí znamená farba ešte viac v zmysle multi-zmyslového vnímania. „Farebné rozlíšenie“ vidia aj pri pojmoch, ktorým ľudia bežne farbu neprisudzujú.

slovakia

left justify in out

Ľudia s touto schopnosťou vidia v rôznych odtieňoch farieb napríklad hudbu, číslice, písmená či dní v týždni. Pre priblíženie, číslica jedna môže byť v ich mysli videná bielou farbou, písmeno L červenou a pondelok je modrou. Tento jav sa nazýva neurologická synaestesia. Táto schopnosť sa prejavuje u približne štyroch percent ľudí na svete, pričom farebné rozlíšenie nehmotných pojmov je pre nich úplne prirodzené. Synaestesiu je možné najlepšie opísať ako spojenie zmyslov, skúsenosti jedného typu zmyslov, ktoré sa implementujú do iných zmyslov. Existuje až 70 rôznych typov, úsek času možno cítiť ako konkrétnu chuť a v symfónii možno vetriť vôňu, títo ľudia si však najčastejšie pojmy spájajú s farbami.

 

U každého človeka zvykne byť spektrum farieb priradené k rôznym pojmom odlišné. Citlivá vnímavosť k veciam a pojmovm u niektorých jedincov spôsobuje i to, že pri vyslovení niektorých slov dochádza k fyzickej reakcií, kedy niektoré nepríjemné pojmy nedokážu vyloviť bez zamračenia či trasenia sa.

 

Pre mnoho umelcov je však synaestesia požehnaním a pomáha im v tvorivej činnosti. Synaestesia zatiaľ nie je veľmi preskúmná. Počas jednej štúdie v roku 1980 sa preukázalo, že pri synaestesí  sa zapájajú konkrétne oblasti mozgu. K Synaestesí sa priznali hviezdy ako Pharrell Williams, Kanye West, Lady Gaga, Dev Hynes a Frank Ocean. Pre zaujímavosť, k svetovému mega-hitu piesni Happy, má Pharrell priradenú žltú farbu s prvkami horčicového a pomarančového odtieňa.

 

 

Podľa niektorých prameňov sa zistilo, že synaestesiu mali rozvinutú aj Olivier Messiaen, Franz Liszt ,Jean Sibelius, Vladimir Nabokov, Vincent Van Gogh, David Hockney, Duke Ellington ale aj Marilyn Monroe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies