Česká republika mala problém v systéme rezervácií na očkovanie

NETKY.SK • 15 Január 2021, 15:46 • 2 min
Česká republika mala problém v systéme rezervácií na očkovanie

Dnes ráno bol v Českej republike spustený registračný systém na očkovanie proti koronavírusu. Štart rezervácií, momentálne dostupných pre seniorov nad 80 rokov, sprevádzali výpadky a technické problémy.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Dnes ráno bol v Českej republike spustený registračný systém na očkovanie proti koronavírusu. Štart rezervácií, momentálne dostupných pre seniorov nad 80 rokov, sprevádzali výpadky a technické problémy. Kapacita bola vyčerpaná za menej ako jeden a pol hodiny, pretože v krajine sa minuli zásoby vakcín. Popoľudní už však pribúdali nové termíny. Termín dostalo tritisíc ľudí.

 

 

img

Systém začal fungovať o ôsmej  ráno.  Začal však kolabovať, webstránka prestávala reagovať v rôznych fázach registrácie, ľudia taktiež  čakali dlho na SMS správy s PIN kódmi, ktoré boli potrebné pre registráciu. Komplikácie spôsobovala aj nefungujúca telefónna linka 1221.


"Ten systém neskolaboval, bol preťažený. My sme ten systém zabezpečili a funguje. Je skvelou správou, že je o to veľký záujem. Funguje to, registruje sa," vyjadril sa  premiér Andrej Babiš. Minister zdravotníctva Jan Blatný je spokojný so štartom systému a ranný nával objednávaťeľov prirovnal k objednávkam vstupeniek na koncert kapely Rammstein.

"Urobili sme to najlepšie a najrýchlejšie, ako sme vedeli," skonštatoval.

Rezervačná kapacita je síce plná, ale ľudia sa môžu stále registrovať. Zaregistrovaných je už viac ako 78-tisíc osôb.


České ministerstvo zdravotníctva  zvažuje zmenu ďalšej vlny registrácie. "Od 1. februára uvažujeme o tom, že bude nejaké obmedzenie," povedal Blatný. Ak sa mladí a zdraví ľudia dostanú na rad až o niekoľko mesiacov, je zbytočné, aby sa objednali už začiatkom februára. Pôvodne mal byť totiž rezervačný systém od 1. februára dostupný pre všetkých obyvateľov.

Minister zdravotníctva vysvetlil, že Česko v blízkej dobe neprejde do nižšieho stupňa protiepidemického systému, aj keď sa čísla zlepšujú. 

V Česku od začiatku pandémie potvrdili 874 605 prípadov nákazy koronavírusom, pričom za štvrtok pribudlo 8 032 infekcií. V súčasnosti je v krajine 143 007 aktívnych prípadov, pričom 7 031 osôb je hospitalizovaných. Z ochorenia COVID-19 sa zotavilo 717 569 ľudí a 14 029 mu podľahlo.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona