V Záhorskej galérii a osvetovom stredisku sprístupnia výstavu Z krajiny do krajiny

NETKY.SK • 25 Júl 2023, 11:00 • 2 min
V Záhorskej galérii a osvetovom stredisku sprístupnia výstavu Z krajiny do krajiny

SENICA - V priestoroch Záhorskej galérie a Záhorského osvetového strediska, ktorých zriaďovateľom je Trnavský samosprávny kraj, otvoria 3. augusta vernisážou výstavu Štefana Ortha Z krajiny do krajiny. Informovala o tom za galériu Zuzana Dohnalová.

slovakia

left justify in out

"Maliar, pedagóg, fotograf a príležitostný kurátor Štefan Orth sa retrospektívnym výberom svojej takmer 60-ročnej kresbovo-maliarskej tvorby prezentuje paralelne vo dvoch výstavných priestoroch v Senici," uviedla Dohnalová. Ako doplnila, komplexne je výstava dokladom konštantných väzieb k okruhom klasickej žánrovej maľby. "Autor príležitostne tematizuje i kvetinové, resp. predmetové zátišie a okrajovo siahne aj k figurálnym motívom," informovala kurátorka výstavy Božena Juríčková. 

Ako uviedla Juríčková, tvorba autora neruší konvencie ani nehľadá násilné paralely s pohybmi na dobovej scéne. "Autor plynule, viac-menej kontinuálne projektuje svoj pomerne zavčasu, už v úvodnej etape relatívne žánrovo i sujetovo vyprofilovaný program. Krajinu diagnostikuje v prieniku lokálnych a pocitových väzieb, pričom postupne redukuje vecnú optiku v prospech emocionálnej roviny a voľnejších, impresívnejších a imaginatívnejších citácií," povedala kurátorka.

Výstava potrvá v priestoroch Záhorskej galérie a Záhorskom osvetovom stredisku do 10. septembra.

Jubilujúci maliar, pedagóg, fotograf a príležitostný kurátor Štefan Orth sa retrospektívnym výberom svojej temer šesťdesiatročnej  kresbovo-maliarskej tvorby prezentuje paralelne vo dvoch výstavných priestoroch v Senici. Podstatná obrazová kolekcia, krátko približujúca ontogenézu autorovho diela, je sústredená v Záhorskej galérii Jána Mudrocha v Senici, ďalšia časť v Záhorskom osvetovom stredisku.

Komplexne je výstava dokladom konštantných väzieb k okruhom klasickej žánrovej maľby, osobitne  k fenoménu profánnej vidieckej krajinysuverenite naturálneho, civilizáciou minimálne deštruovaného sveta vôbec. Autor príležitostne tematizuje i kvetinové resp. predmetové zátišie a  okrajovo siahne aj k figurálnym motívom, čo dokumentuje najmä súbor inštalovaný v Záhorskom osvetovom stredisku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
TASR / Marek Nemček Foto: Záhorská galéria Jána Mudrocha
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies