Spoločnosť Virgin Galactic dnes vypustí do vesmíru prvú Ukrajinku  —  a troch ďalších pasažierov  —  na suborbitálnom lete Galactic 06

NETKY.SK • 26 Január 2024, 17:35 • 2 min
Spoločnosť Virgin Galactic dnes vypustí do vesmíru prvú Ukrajinku  —  a troch ďalších pasažierov  —  na suborbitálnom lete Galactic 06

SPACEPORT CITY - Šiesty komerčný suborbitálny let súkromnej spoločnosti Virgin Galactic. Loď SpaceShipTwo vynesie do výšky viac ako 100 kilometrov šesťčlennú posádku - dvoch pilotov a štyroch cestujúcich.

slovakia

left justify in out

Virgin Galactic plánuje dnes (26. januára) spustiť svoj šiesty komerčný vesmírny let. Pri tejto misii s názvom Galactic 06 budú vyslaní štyria súkromní pasažieri do suborbitálneho priestoru a späť. Odlet z kozmodrómu America v Novom Mexiku je naplánovaný "dnes počas okna, ktoré sa otvorí na poludnie EST (1700 GMT; 10:00 miestneho času Nového Mexika)."

 

Nezdá sa, že budeme môcť sledovať akciu; Virgin Galactic sa zatiaľ nezmienila žiadnom o spustení webového vysielania. Spoločnosť pravdepodobne zverejní aktualizácie na X (predtým známy ako Twitter) počas letu, ako to urobila pri nedávnych misiách.

Do štvrtkového popoludnia (25. januára) Virgin Galactic neodhalila totožnosť pasažierov Galactic 06, uviedla len ich domovské národy a/alebo štáty. Jeden je z Texasu, jeden z Kalifornie, jeden je Rakúšan a ďalší podľa spoločnosti pochádza z Nevady a Ukrajiny. Táto štvrtá pasažierka bude prvou Ukrajinkou, ktorá sa dostane do vesmíru, uviedli zástupcovia Virgin Galactic v e-mailovom vyhlásení.

 

Posádka Galactic 06 pôjde na palube vesmírneho lietadla VSS Unity, ktoré sa vznesie zo Spaceport America pod krídlami nosnej lode s názvom VMS Eve. Eva zhodí Unity vo výške asi 45 000 stôp (13 700 metrov), v tomto bode vesmírne lietadlo zapáli svoj raketový motor a zamieri do suborbitálneho priestoru.

 

Pasažieri Unity zažijú pár minút stavu beztiaže a pôjdu naspäť domov proti temnote vesmíru predtým, ako pristanú na Zemi pristátím na dráhe v Spaceport America. Lístky na šesťčlennú jazdu do vesmíru v súčasnosti stoja 400.000 dolárov.

Galactic 06 bude prvou misiou spoločnosti Virgin v tomto roku a jedným z posledných letov z Unity, ak všetko pôjde podľa plánu. Spoločnosť uviedla, že čoskoro vyradí vesmírne lietadlo, ktoré doteraz vykonávalo všetky vesmírne lety Virgin, aby sa zameralo na svoje pripravované vozidlo triedy Delta.

 

Každé lietadlo Delta bude môcť podľa zástupcov Virginu lietať až dvakrát týždenne. Prvé vozidlo Delta je na dobrej ceste začať testovacie lety v roku 2025 a spoločnosť chce, aby v nasledujúcom roku začalo komerčnú prevádzku.

 

Virgin Galactic má konkurenta v odvetví suborbitálnej vesmírnej turistiky – Blue Origin, leteckú spoločnosť Jeffa Bezosa, ktorá prepravuje ľudí a náklad pomocou komba rakety a kapsuly s názvom New Shepard. New Shepard sa nedávno vrátil k letu po zlyhaní počas výskumnej misie bez posádky v septembri 2022. Vozidlo neprevážalo ľudí od augusta 2022.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Space.com, USA Today, RBC - Ukraine, Foto: Virgin Galactic
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies