Britská mutácia koronavírusu kosí Bratislavu, testovanie neprinieslo pozitívne správy

NETKY.SK • 4 Február 2021, 12:32 • 2 min
Britská mutácia koronavírusu kosí Bratislavu, testovanie neprinieslo pozitívne správy

BRATISLAVA – Víkendové testovanie neprinieslo dobré správy pre občanov hlavného mesta. Koncentrácia infekčnejšej britskej formy koronavírusu je veľmi silná.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Informoval o tom primátor mesta Bratislava Matúš Vallo na sociálnej sieti Facebook. Dodal, že počas víkendového testovania sa v Bratislave zisťoval podiel britskej mutácie vírusu na pozitívne testovaných.

 

img

 

Britský kmeň sa rozšíril po Bratislave

„Na všetkých odberových miestach, ktoré zabezpečoval magistrát, sme mali takmer 50 pozitívnych. Všetkým pozitívnym sme následne ponúkli možnosť pretestovať sa PCR testami,“ napísal Vallo s tým, že počas utorka túto možnosť využilo iba 28 ľudí.

 

Dodal, že u jedného z nich PCR test nepotvrdil pozitivitu, čiže bol falošne identifikovaný ako pozitívny.  „Až u 23 ľudí zo zvyšných 27 bola zistená britská mutácia, čo predstavuje 85 %,“ potvrdil primátor.

 

 

Aj napriek tomu, že vzorka, ktorú mesto nechalo skontrolovať nie je veľká, odráža však diverzitu spoločnosti.

 

Testovaní boli totiž z viacerých odberových miest v rôznych mestských častiach a tiež aj rozdielneho veku.

 

Súvisiaci článok: AKTUALIZOVANÉ Priebežné výsledky skríningového testovania, ktoré odprezentoval premiér nesedia. Samosprávy sa búria

 

Dobrá a zlá správa

„Nie som epidemiológ, aby som z prezentovaných čísel robil odborné závery. Vnímam však z predchádzajúcich diskusií, že vysoké percento infikovaných britskou mutáciou vírusu môže znamenať, že táto mutácia nám už svoju silu ukázala a pokiaľ nedôjde k prudkej zmene nášho správania a dodržiavania platných pravidiel, nemala by sa situácia výrazne zhoršovať,“ vyzval Vallo obyvateľov s tým, že toto je tá dobrá správa.

 

img

 

Tou zlou správou je, že ak nebudeme k danej situácii pristupovať zodpovedne a rešpektovať epidemiologické nariadenia, čísla pozitívnych môžu opäť prudko vzrásťVallo tiež prízvukuje, že britská mutácia sa šíri oveľa rýchlejšie ako pôvodný variant.

 

Na záver vyzval všetkých, u ktorých sa potvrdil koronavírus, aby striktne dodržiavali karanténu, keďže je veľká pravdepodobnosť, že sú infikovaní práve touto agresívnejšou mutáciou.

 

Mohlo by vás zaujímať: Bratislava má na krku obrovský problém. V hlavnom meste vzniklo nové ohnisko nákazy!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies