Väzenená vdova po nositeľovi Nobelovej ceny za mier odcestovala do Európy

NETKY.SK • 10 Júl 2018, 08:54 • 2 min
Väzenená vdova po nositeľovi Nobelovej ceny za mier odcestovala do Európy

PEKING - Liou Sia, vdova po čínskom nositeľovi Nobelovej ceny za mier Liou Siao-poovi, odcestovala po ôsmich rokoch domáceho väzenia z Číny do Európy.

slovakia

left justify in out

Peking 10. júla (TASR) - Informoval o tom v utorok Liouovin brat Liou Chueja.

 

"(Moja) Sestra práve na poludnie odišla z Pekingu do Európy, aby začala svoj nový život. Vďaka každému, kto jej niekoľko rokov pomáhal a staral sa o ňu. Dúfam, že odteraz bude jej život pokojný a šťastný," napísal Liou Chuej na jednej zo sociálnych sietí. Čínsky novinár Kao Jü povedal, že Liou Sia má namierené do Berlína.

 

Vlády západných krajín a aktivisti už pred rokmi vyzývali Čínu na prepustenie poetky Liou Sia s tým, že nikdy nebola obžalovaná zo žiadneho zločinu. Čínske úrady na ňu uvalili domácu väzbu v roku 2010, len niekoľko dní po tom, čo Nobelov výbor udelil jej manželovi Nobelovu cenu za mier, čo rozhnevalo čínsku vládu.

 

Liou Siao-po bol v tom čase vo väzení. Vlani v júli zomrel vo väzbe na rakovinu pečene, čo vyvolalo nové výzvy na prepustenie jeho vdovy z domáceho väzenia.

 

Čína odsúdila Liou-Siao-poa v roku 2009 na 11 rokov väzenia za podnecovanie na zvrhnutie štátnej moci, keď pomohol napísať manifest, ktorý vyzýva na politickú a ekonomickú liberalizáciu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies