Vatikán: Pápež František vyhlásil Matku Terezu za svätú

NETKY.SK • 4 September 2016, 11:00 • 2 min
Vatikán: Pápež František vyhlásil Matku Terezu za svätú

VATIKÁN - Pápež František vyhlásil dnes za svätú Matku Terezu.

slovakia

left justify in out

 Informovala o tom agentúra DPA.

 

Matka Tereza sa narodila v roku 1910 v albánskej rodine v dnešnom Macedónsku. V indickej Kalkate založila rehoľný rád Kongregácia misionárok lásky, starajúci sa o chudobných a umierajúcich. Za to jej v roku 1979 udelili Nobelovu cenu za mier.

 

Tak rýchlo ako Matku Terezu dosiaľ svätorečili len málo ľudí, v súčasnej dobe len pápeža Jána Pavla II. Šesť rokov po jej smrti v roku 1997 ju vyhlásili za blahoslavenú. V katolíckej cirkvi sú na svätorečenie potrebné dva "zázraky" a v roku 2015 sa našiel druhý takýto skutok, za ktorý mala byť zodpovedná Matka Tereza: Brazílčan sa bez vedeckého vysvetlenia uzdravil z ochorenia mozgu po tom, ako rehoľníčku požiadal o pomoc.

 

Pápež František to v roku 2015 uznal za zázrak, čo otvorilo cestu ku kanonizácii. Nezastavila to ani skutočnosť, že jej prvý zázrak, uzdravenie ženy z Indie z rakoviny, vyvolával kontroverzie. Kritici Matke Tereze vyčítali aj postoje k interrupciám a antikoncepcii, ako aj prijímanie darov od diktátorov.

 

Najviac uctievaná je Matka Tereza zrejme naďalej v Indii a najmä v Kalkate. Aj v súčasnosti má jej rehoľa približne 4500 členiek a je zastúpená v 133 krajinách.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies