Severná Kórea odpálila pravdepodobne dve balistické rakety

NETKY.SK • 27 Január 2022, 06:04 • 2 min
Severná Kórea odpálila pravdepodobne dve balistické rakety

SOUL – Severná Kórea odpálila vo štvrtok smerom na východ pravdepodobne dve balistické rakety krátkeho doletu. Informovala o tom agentúra Jonhap s odvolaním sa na juhokórejskú armádu. Tá pôvodne uvádzala, že išlo o jednu neidentifikovanú strelu.

slovakia

left justify in out

Podľa juhokórejskej armády boli rakety odpálené z oblasti neďaleko mesta Hamhung na východnom pobreží približne o 8.00 h miestneho času a dopadli do Japonského mora. Ďalšie podrobnosti armáda neuviedla. Ide v poradí o šiesty test zbrane v tomto roku zo strany Severnej Kórey, uviedla agentúra AFP. Takýto počet zbraní Severná Kórea otestovala v priebehu jedného mesiaca naposledy v roku 2019, keď stroskotali významné rokovania medzi severokórejským vodcom Kim Čong-unom a vtedajším americkým prezidentom Donaldom Trumpom.

 

img

 

Podľa agentúry AP Severná Kórea nedávno zintenzívnila skúšky zbraní a evidentne sa tým snaží vyvinúť tlak na administratívu amerického prezidenta Joe Bidena kvôli zastavenej diplomacii. Pandémia totiž ničí ekonomiku Severnej Kórey, už aj tak oslabenú sankciami uvalenými pod záštitou USA za program vývoja jadrových zbraní a desaťročiami zlého riadenia samotnou severokórejskou vládou.

 

Severná Kórea zverejnila minulý týždeň vo štvrtok zastretú vyhrážku, že obnoví skúšky jadrových výbušnín a rakiet s dlhým doletom, ktoré zacieli na americkú pevninu. Experti uvádzajú, že vedenie v Pchjongjangu zrejme predpokladá, že touto teatrálnou provokáciou môže donútiť k aktivite Bidenovu administratívu – tá síce ponúkla časovo neobmedzené rozhovory, ale neprejavila ochotu zmierniť sankcie, kým Kim neurobí reálne kroky dokazujúce, že sa vzdáva jadrového a raketového programu.

 

Možno vás zaujme: Výpadok elektriny sťažil ťažbu kryptomien



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies