Vass: Tatra Summit poukázal aj na prehĺbenie viacrýchlostnej Európy

NETKY.SK • 28 Október 2017, 15:27 • 2 min
Vass: Tatra Summit poukázal aj na prehĺbenie viacrýchlostnej Európy

ŠTRBSKÉ PLESO - Hlavnou témou dvojdňovej konferencie GLOBSEC Tatra Summit 2017, ktorá skončila v sobotu na Štrbskom Plese, bolo prehlbovanie integrácie v Európskej únii (EÚ). V rozhovore pre TASR to konštatoval prezident organizácie GLOBSEC Róbert Vass.

slovakia

left justify in out

Tento ročník bol podľa neho výnimočný, keďže sa konal v Tatrách a s menším počtom ľudí, ktorí však majú vplyv na budúcnosť Európy. "Tento formát sa osvedčil, ukazuje sa, že menší a intímnejší summit dovoľuje otvorenejšiu debatu. Myslím si, že to bolo veľmi úspešné, posilnila sa európska komunita a prišli nové návrhy a myšlienky na integráciu," priblížil.

 

Za kľúčové považuje vyjadrenie z hľadiska európskej politiky, že sa dramaticky prehĺbi viacrýchlostná EÚ. "Tomu sa už nevyhneme, je to nevyhnutnosť. Ako povedala francúzska ministerka pre Európu, krajiny, ktoré budú pripravené, pôjdu hlbšie a tie, ktoré nie sú pripravené, rozumieme tomu, ale nemôžu blokovať proces hlbšej integrácie," vysvetlil Vass. Slovensko pri diskusiách jasne prezentovalo, že chce byť súčasťou jadra EÚ.

 

Jednou z kľúčových vecí, ktoré budú musieť byť podľa Vassa dokončené, je eurozóna. "Banková únia ešte nie je dokončená, práve tu prichádzali mnohé odporúčania, napríklad aj od nášho ministra financií, ako má eurozóna vyzerať," zdôraznil Vass. Podľa neho je tiež dôležité, že Tatra Summit sa odohrával tesne po nemeckých voľbách, krátko po francúzskych voľbách a v čase, keď sa v Európe diskutuje o tom, ako má vyzerať budúcnosť európskej integrácie. "Ak chceme byť súčasťou jadra európskej integrácie, musíme doňho prispieť veľmi aktívne," zdôraznil.

 

Na konferencii sa okrem iného hovorilo aj o úlohách strednej Európy v tomto kontexte. Zároveň tu prebehlo prvé stretnutie na túto tému medzi predstaviteľmi Vyšehradskej štvorky (V4), Francúzska a Nemecka po nemeckých voľbách. Tam bolo podľa Vassa vidieť, že názory v rámci V4 na budúcnosť európskej integrácie sú rozdielne.

 

"Napríklad Česko a Slovensko v pondelok (23.10.) hlasovali úplne inak ako Maďarsko a Poľsko pri smernici o vysielaných pracovníkoch. Práve to ukazuje, že V4 nie je všade jednotná a že Slovensko chce hrať dôležitejšiu úlohu so svojimi partnermi na západe. Ale to neznamená, že V4 stráca zmysel. Stále máme veľmi veľa spoločných tém, ktoré vieme v rámci EÚ presadiť," doplnil Vass.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies