AKTUALIZÁCIA: Krajina s priezračným morom vyhlásila stav environmentálnej núdze, pomôžu Francúzi

NETKY.SK • 8 August 2020, 11:0 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Krajina s priezračným morom vyhlásila stav environmentálnej núdze, pomôžu Francúzi

PORT LOUIS - Vláda afrického štátu Maurícius vyhlásila v piatok stav environmentálnej núdze po tom, čo z poškodenej nákladnej lode, ktorá pred niekoľkými dňami uviazla na plytčine pri pobreží ostrova, začali unikať ropné látky. Informovala o tom agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Maurícijský premiér Pravind Jugnauth sa pre vyhlásenie stavu núdze rozhodol po tom, čo satelitné snímky odhalili, že okolo lode, v ktorej trupe vznikla trhlina, sa v tyrkysovo sfarbenej priezračnej vode šíri tmavá škvrna. Podľa miestnych úradov prepravovala loď plaviaca sa pod panamskou vlajkou 3800 ton ropy a 200 ton nafty. Jugnauth v snahe odvrátiť ekologickú katastrofu už o pomoc pri likvidácii havárie požiadal úrady susedného francúzskeho ostrova Réunion. Podľa Jugnautha Maurícius nedisponuje technickými prostriedkami, pomocou ktorých by uviaznutú loď bolo možné stiahnuť z plytčiny.

 

img


Plavidlo sa predtým pokúsili stabilizovať, čo sa však pre zlé poveternostné podmienky nepodarilo. Snahy odčerpať náklad z lode tiež neboli úspešné. "Bojím sa, čo by sa mohlo stať v nedeľu, keď sa počasie ešte zhorší," povedal Jugnauth. Maurícius je známy svojimi prírodnými krásami, najmä však priezračným morom, kde žije mnoho druhov rýb.

 

Pomôžu Francúzi

Francúzsko na ostrov Maurícius v priebehu soboty letecky dopraví šesť ton materiálnej pomoci vrátane materiálu na postavenie 600 metrov pobrežných hrádzí. Ďalšiu pomoc k ostrovu dopraví plavidlo francúzskeho námorníctva Le Champlain. Loď by mala doviezť čerpacie zariadenia a potrubia, mobilné čističky a vodné filtre. Všetky zariadenia na zachytávanie a odstraňovanie ropy z mora a na pobreží by mali byť funkčné v nedeľu popoludní, informoval spravodajský portál France Info.

 

img

 

Dobrovoľníci

Podľa miestnych médií sa zatiaľ ropné znečistenie snažia odstraňovať dobrovoľníci. Miestny spravodajský portál lexpress.mu v sobotu informoval, že podľa očitých svedkov sa havarovaná loď MV Wakashio ponorila ešte hlbšie. Na pláž Esny, pri ktorej loď narazila na plytčinu, je zákaz vstupu pre verejnosť. Maurícius je známy svojimi prírodnými krásami, najmä však priezračným morom, kde žije mnoho druhov rýb.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona