Vakcína od konzorcia Pfizer a BioNTech má v súčasnosti podmienečnú registráciu. Je bezpečná?

NETKY.SK • 5 Január 2021, 09:56 • 2 min
Vakcína od konzorcia Pfizer a BioNTech má v súčasnosti podmienečnú registráciu. Je bezpečná?

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva a Štátny ústav pre kontrolu liečiv sa vyjadrilo k vakcínam proti koronavírusu.

slovakia

left justify in out

Sledovanie vakcín sa nekončí ani po registrácii a pokračuje aj po tom, keď je vakcína používaná.

Sledujú sa nežiaduce účinky vakcíny aj jej účinnosť. Na sociálnej sieti ministerstva zdravotníctva to vysvetlila Zuzana Krištúfková, Predsedníčka Slovenskej epidemiologickej a vakcinačnej spoločnosti.

 

Tiež zdôraznila, že vzhľadom na náročnosť procesu výroby vakcíny a to aj nemalého vynaloženia finančných prostriedkov, firmy, ktoré očkovacie látky vyvíjajú, si podľa nej dávajú pozor, aby konečný produkt nepoškodil dobré meno firmy a aby peniaze, ktoré vložili do vývoja, nevyšli navnivoč. "Dávajú si preto pozor, aby na trh uviedli len vakcíny, ktoré sú účinné a bezpečné," dodala Krištúfková.

 

img

 

Registrácia a bezpečnosť

 

Vakcína proti novému koronavírusu Comirnaty od konzorcia Pfizer a BioNTech má v súčasnosti podmienečnú registráciu. V čase vydania registračného rozhodnutia výrobca nedodal údaje o účinnosti a bezpečnosti lieku v takom rozsahu, ako sa štandardne vyžaduje. "Aj v takomto prípade musí prínos lieku prevažovať nad potenciálnymi rizikami spojenými s neúplnými údajmi," udáva na svojej stránke Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

 

Aj pri podmienečnej registrácii musí byť dostatočne preukázaná bezpečnosť, kvalita a účinnosť vakcíny. "Pre vakcíny na prevenciu ochorenia COVID-19 bol zavedený dodatočný plán monitorovania ich bezpečnosti nad rámec už platnej legislatívy: mesačné hlásenia o bezpečnosti vakcín, vykonávanie postregistračných štúdií o ich bezpečnosti a účinnosti a iné," priblížil ŠÚKL.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zaleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies