Ktorý slovenský vynález sa čoskoro ocitne v kúpeľniach po celom svete?

NETKY.SK • 27 Júl 2020, 09:40 • 2 min
Ktorý slovenský vynález sa čoskoro ocitne v kúpeľniach po celom svete?

Vedeli ste o tom, že stačí urobiť jednoduchú vec, vďaka ktorej podporíte slovenskú vedu a zároveň ekológiu? Stačí si zaobstarať veci, ktoré sú vytvorené vďaka slovenským "zlepšovákom". Pozitívny vzťah k životnému prostrediu a praktickosť sa snúbia aj vďaka vynálezu slovenských vedcov. Vytvorili totiž nový materiál, ktorý už onedlho bude poznať a používať takmer celý vyspelý svet. Navyše je to materiál každodenného použitia, s ktorým si príroda ľahko poradí.

slovakia

left justify in out

Slovenské vynálezy súčasnosti sa týkajú viacerých oblastí života. Keďže sme automobilová veľmoc v počte vyrobených áut na počet obyvateľov, je tento priemysel pre nás veľmi dôležitým. A Slováci Juraj Vaculík so Štefanom Kleinom sa ho snažia posunúť do vzduchu. Vytvorili totiž niekoľko prototypov auta, ktoré dokáže lietať. Centroplán lietajúceho vozidla/hybridného dopravného prostriedku pre vzduch a súš a spôsob jeho ovládania centroplánom - to je názov platného patentu, ktorý vlastní spoločnosť AeroMobil, s.r.o, informoval portál

 

Najčastejšie dotýkaný
Najväčšiu šancu na pomyselné najčastejšie a najpočetnejšie dotyky má slovenský vedec, prof. Pavol Alexy, ktorý v spolupráci so svojím tímom zo Slovenskej technickej univerzity vytvoril bioplast. Vyrobiť ho dokázal z polymérov založených na organických kyselinách a škrobe. Z tohto špeciálneho plastu, ktorý prírode neškodí, sa čoskoro vo veľkom začnú  vyrábať zubné kefky. No ponúka sa aj ďalšie užitočné použitie.

 

Slovenský vedec Pavol Alexy z STU vyvinul plne degradovateľný ekologický bioplast - Nonoilen, ktorý vo svojich produktov...

Uverejnil používateľ Tomas Eichler Author Sobota 21. septembra 2019

 

"Bioplast je možné využiť napríklad v medicíne. Dajú sa z neho vyrobiť skrutky, ktorými sa pri operácii spevní komplikovaná zlomenina. Keďže je bioplast kompostovateľný, aj skrutky sa časom v tele rozpustia a tým pádom nie je nutná ďalšia operácia na ich odstránenie, čo je pri titánových skrutkách bežné," píše Fakulta chemickej a potravinárskej technológie o úspechoch nášho vedca, ktorý sa v roku 2012 dokonca stal Technológom roka. S najnovším vynálezom, ktorý pomôže prírode, chce získať aj celosvetový patent.

 

"Vďaka vzájomnej podpore nielen vznikol, ale je i komerčne využitý materiál, ktorý svojimi vlastnosťami predstavuje ozajstné riešenie úplného ekologického využitia plastov, a to v celom životnom cykle - od výroby až po odpadové hospodárstvo," dopĺňa fakulta s tým, že aktuálne plast s názvom Nonoilen testujú a zavádzajú do praxe vo viacerých firmách.

 

Virtualita
Keďže virtuálna realita je stále dôležitejším odvetvím, tak významným je nepochybne aj košický hardvérový vynálezca a architekt Radoslav Danilák. Ten stál napríklad za čipmi pre PlayStation 2. Vlastní však aj množstvo ďalších patentov. Stojí dokonca aj za čipom, ktorý môže výrazne znížiť spotrebu energie v dátových centrách. Aj vedkyňa Mária Virčíková je dôležitá pre umelú inteligenciu a jej vývoj. Spolu so svojím tímom vytvorila napríklad 3D-maskotov a snaží sa aj o vylepšenie komunikačného programu Skype.

 

Vesmír i diagnostika
Ďalšia slovenská vedkyňa Michaela Musilová je zase prínosná pre oblasť vesmírneho výskumu, keďže skúma spôsoby, ako prežiť v extrémnych podmienkach. Bola aj súčasťou viacerých simulácií pristátia na Marse. Iný vedec pochádzajúci z krajiny medzi Tatrami a Dunajom - Pavol Čekan - pôsobí v USA na Rockefellerovej univerzite. Spoluzakladal firmu MultiplexDX, ktorá stojí za vývojom diagnostiky rakoviny s presnosťou až 99 %.

 

Slovenka skúma lávové tunely, na Mesiaci by z nich mohli byť základne pre ľudí

 

Paradoxné objavy
Paradoxný objav vytvoril Július Dudás z Mostovej. Ide o špeciálne ponožky určené na masírovanie nôh. Slováci sa môžu pýšiť aj ďalšími zaujímavými vedcami, ktorí už vytvorili zaujímavé "zlepšováky". Medzi paradoxné vynálezy sa zaraďujú aj automatické záchranné plavky, pre ktoré chcel získať patent Miloš Kuric. Ďalšie patenty si je možné pozrieť na stránke registrov Úradu priemyselného vlastníctva so sídlom v Banskej Bystrici.

 

Čakajúce patenty
V roku 2020 bolo požiadané aj o patenty na niekoľko zaujímavých vynálezov. Marián Mitka si dal patentovať Ozónový sterilizátor s regeneráciou vzduchu. Zariadenie na deaktiváciu patogénov vo vzduchu si pred pár dňami nechal registrovať Výskumný ústav papiera a celulózy. Žilinská univerzita (ŽU) v Žiline zase žiada o patent na volant monitorujúci vitálne funkcie vodiča. VÚTCH - CHEMITEX spolu s ŽU chcú vlastniť patent na inteligentný odev, ktorý monitoruje biodáta človeka, najmä signálu z elektrokardiogramu. A 1. júla požiadala Technická univerzita v Košiciach o patent s názvom Zariadenie pre zvýšenie bezpečnosti osôb s epilepsiou a spôsob merania epileptického záchvatu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies