REPORTÁŽ „Hodím telefóny kaprovi do vane, nech si telefonuje, chlapec,“ povedal Netkám Peter Nagy, ktorý má novú výberovku hitov!

NETKY.SK • 19 December 2021, 14:0 • 2 min
REPORTÁŽ „Hodím telefóny kaprovi do vane, nech si telefonuje, chlapec,“ povedal Netkám Peter Nagy, ktorý má novú výberovku hitov!

Hitmaker Peter Nagy je na hudobnej scéne už vyše 35 rokov! Legendárny spevák, skladateľ, hudobník, textár a producent má na konte desiatky hitov, ktoré doslova zľudoveli a spievajú si ich fanúšikovia niekoľkých generácií. Tie najväčšie vydáva Peter na výberovke OPUSu Aj tak sme frajeri. To, že je stále frajer, dokázal v exkluzívnom rozhovore pre Netky.

slovakia

left justify in out

 

 

 

Peter Nagy sa stal prvou novou česko-slovenskou hviezdou populárnej hudby 80-tych rokov. Zakladal si na tom, že na koncertoch a aj na platniach budú piesne, na ktorých sa sám autorsky podieľal. Svoje pesničky si textoval výlučne vždy sám a tento princíp uplatňuje dodnes. Peter sa aj v konkurencii textárskych es dokázal presadiť a priniesť svoju vlastnú poetiku.

 

„Vždy som mal jasnú predstavu o tom, ako má moja pieseň vo finále vyzerať, vedel som, že aj keď bude mať pieseň jednoduchú melódiu, nesmie byť „o ničom“. Mal som vždy konkrétnu predstavu o zmysle mojich  textov. To dáva piesni nádej, že si ju budú ľudia navždy pamätať medzi tisíckami iných a možno si ju aj obľúbia,“ vysvetľuje Peter Nagy svoje textárske umenie.

 

Hity Aj tak sme frajeri, Láska je tu s nami, Marcel z malého mesta, S nohami na stole, Sme svoji či So mnou nikdy nezostarneš nájdu teraz fanúšikovia na výberovke 2LP a 2CD, ktoré obsahujú 26 piesní.

 

img

Indigo.

 

„Skladateľ je ako stolár, ktorý vyrába pre fakíra posteľ zo stoviek klincov, ale jeden musí schválne nechať trčať nahor, aby si ho dobre zapamätali. V tom spočívajú moje textárske obraty ako Psi sa bránia útokom, Zachráňte ľudí pred ľuďmi alebo Aj tak sme frajeri. Zvyčajne sa veľmi  neobzerám za tým, čo bolo, ale v tomto prípade mi tento retro dvojalbum urobil radosť,“ teší sa Peter Nagy.

 

Výber dramaturgicky zostavil Juraj Čurný, ktorý k nemu pripravil aj sprievodný text. Formát vinylového dvojalbumu ponúka štyri rôzne pohľady na tvorbu Petra Nagya. Je rozdelená podľa charakteru piesní na 4 okruhy hitovky, slaďáky, srdcovky a chuťovky a zobrazuje všetky typové a výrazové polohy legendárneho interpreta z čias. Bonusom je nový remake Petrovho hitu Profesor Indigo z roku 2020.

 

 

„Peter Nagy prišiel na scénu v čase, kedy nová generácia fanúšikov (a čo si budeme nahovárať, predovšetkým fanúšičiek) zúfalo potrebovala svoj nový vlastný generačný idol. Dobre vyzerajúci chalan, ktorý sa dobre obliekal, ktorý sa na pódiu hýbal inak ako jeho kolegovia a ktorý hovoril generačným jazykom. To všetko Peter mal a využil to naplno – aj vďaka skvelému zázemiu, z vypredaných hľadísk obvykle  neviditeľnému. Julo Kinček priniesol nielen svoj skvelý skladateľský vklad, a nemenej dôležitý pohľad hudobného producenta. A na pódiu sa mohol spoľahnúť na trojicu zakladajúcich členov skupiny Indigo, gitaristu Laca Kozusznika, basového gitaristu Paľa Matušku a bubeníka Mira Okáľa,“ konštatuje Juraj Čurný.

 

img

Lucerna, rok 1984.

 

Peter Nagy v tvorbe stále napreduje, nedávno predstavil klip k ďalšej skladbe z najnovšieho albumu Petrolej. Obrazovú podobu piesni Tam kde nie je signál vytvorili Petrovi skalní fanúšikovia, ktorí žijú uprostred prírody presne v duchu tejto skladby.

 

„Klip nakrúcali bezo mňa u seba doma, tam kde žijú, uprostred nádherných lesov. Do ničoho som nezasahoval, ani som nechcel. Dušou krásni ľudia robia krásne veci. Vznikol tak klip z uveriteľných obrázkov ich života. Oni tak totiž žijú naozaj. Uprostred prírody spolu so zvieratami. V láske k prírode vychovávajú aj svoju malú dcéru, ktorá tiež účinkuje v klipe. Nie sú to ľudia vybratí na kasting reklamnej agentúry. Sú to reálni ľudia a v tom spočíva uveriteľnosť každého záberu z klipu,“ neskrýva radosť Peter Nagy.

 

 

 

         

Nový album aj výberovka Petra Nagya sú skvelým darčekom pod stromček. Legendárny spevák a skladateľ si na Vianoce želá, aby sme sa všetci vrátili tam, kde sa to prerušilo.

 

„Ja som človek, ktorý nie je až tak na tradície. Som rád, keď sme spolu a je chvíľu ticho. Ja každé Vianoce hovorím to isté – hodím telefóny kaprovi do vane, nech si telefonuje, chlapec,“ s úsmevom uzatvára hitmaker.

 

Súťaž o nový album Petra Nagya Aj tak sme frajeri, ktorý vyšiel vo vydavateľstve OPUS a má dve verzie – 2CD alebo 2LP, nájdete na našom Facebooku a Instagrame.

 

Mohlo by vás zaujímať: REPORTÁŽ „S chalanmi sme na seba kritickí, nakladáme si od prvého dňa až po posledný,“ prezradil Ego v exkluzívnom rozhovore o novom albume Kontrafaktu!

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Felecia sefredaktorka

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona