BRATISLAVA - Hoci sa o vajciach traduje, že by ich mal človek konzumovať s rozvahou, patria medzi potraviny s najzrozumiteľnejším obsahom nutrične významných látok, ktoré navyše majú vysokú stráviteľnosť. Kedy sa o vajíčkach dozvedieť viac, keď nie počas veľkonočných sviatkov?
Vajica dodávajú nášmu telu kvalitné bielkoviny so skvelou schopnosťou nás zasýtiť. Ale zároveň okolo nich koluje rad najrôznejších mýtov. Takže, ako to s vajcami vlastne je?
Nie je to tak dávno, čo boli vajcia striktne kritizované pre vyšší obsah cholesterolu v žĺtkoch. Postupom času bol ale postoj k cholesterolu na základe viacerých klinických štúdií prehodnotený. Najnovšie výskumy dokazujú, že zdraví ľudia, ktorí s hladinou cholesterolu nemajú žiadne problémy a neprijímajú nadmerné množstvo cholesterolu z iných potravín, môžu denne bez rizika konzumovať 1-2 vajcia.
Vajcia obsahujú takmer všetky vitamíny okrem vitamínu C. Najviac je zastúpený vitamín E podporujúci ochranu buniek pred oxidatívnym stresom a kyselina pantoténová, ktorá sa v našom organizme zúčastňuje mnohých reakcií Významný je aj riboflavín (vitamín B2), ktorý je vo všetkých bunkách aktívny pri procese tvorby energie. Ďalej prispieva k normálnej činnosti nervovej sústavy, má pozitívny vplyv na červené krvinky a metabolizmus železa. Ovplyvňuje kvalitu nášho zraku a kvalitu slizníc a pokožky. Pozitívne účinky týchto vitamínov sú závislé od množstva ich príjmu.
Vajcia sú tiez bohatým zdrojom minerálov. Nájdete v nich železo, fosfor, draslík a zinok. Vaječné žĺtky sú bohatým zdrojom cholínu. Táto bioaktívna látka prispieva k normálnemu metabolizmu tukov a na udržanie normálnej činnosti pečene. Pokiaľ ho nemáte dostatok môže sa to prejaviť niektorými chorobami zasahujúcimi nervovú sustavu.
Konzumácia vajec vám pomôže aj v prípade prevencie očného ochorenia a to vďaka prítomnosti týchto dvoch látok - luteínu a zeaxantínu. Luteín chráni naše oči, predovšetkým sietnicu. Ak konzumujeme pravidelne potraviny s týmto antioxidantom, môžeme redukovať riziko rozvoja šedého zákalu a degeneratívnych chorôb očí. Zeaxantín napomáha v oku vytvárať akýsi štít chrániaci ho pred nebezpečnými voľnými radikálmi a svetelnými frekvenciami, ktoré môžu poškodiť zrak.