Vajíčkové tajomstvá

NETKY.SK • 14 Apríl 2017, 12:28 • 2 min
Vajíčkové  tajomstvá

BRATISLAVA - Hoci sa o vajciach traduje, že by ich mal človek konzumovať s rozvahou, patria medzi potraviny s najzrozumiteľnejším obsahom nutrične významných látok, ktoré navyše majú vysokú stráviteľnosť. Kedy sa o vajíčkach dozvedieť viac, keď nie počas veľkonočných sviatkov?

slovakia

left justify in out

Vajica dodávajú nášmu telu kvalitné bielkoviny so skvelou schopnosťou nás zasýtiť. Ale zároveň okolo nich koluje rad najrôznejších mýtov. Takže, ako to s vajcami vlastne je?

 

Nie je to tak dávno, čo boli vajcia striktne kritizované pre vyšší obsah cholesterolu v žĺtkoch. Postupom času bol ale postoj k cholesterolu na základe viacerých klinických štúdií prehodnotený. Najnovšie výskumy dokazujú, že zdraví ľudia, ktorí s hladinou cholesterolu nemajú žiadne problémy a neprijímajú nadmerné množstvo cholesterolu z iných potravín, môžu denne bez rizika konzumovať 1-2 vajcia.

 

Vajcia obsahujú takmer všetky vitamíny okrem vitamínu C. Najviac je zastúpený vitamín E podporujúci ochranu buniek pred oxidatívnym stresom a kyselina pantoténová, ktorá sa v našom organizme zúčastňuje mnohých reakcií Významný je aj riboflavín (vitamín B2), ktorý je vo všetkých bunkách aktívny pri procese tvorby energie. Ďalej prispieva k normálnej činnosti nervovej sústavy, má pozitívny vplyv na červené krvinky a metabolizmus železa. Ovplyvňuje kvalitu nášho zraku a kvalitu slizníc a pokožky. Pozitívne účinky týchto vitamínov sú závislé od množstva ich príjmu.

 

Vajcia sú tiez bohatým zdrojom minerálov. Nájdete v nich železo, fosfor, draslík a zinok. Vaječné žĺtky sú bohatým zdrojom cholínu. Táto bioaktívna látka prispieva k normálnemu metabolizmu tukov a na udržanie normálnej činnosti pečene. Pokiaľ ho nemáte dostatok môže sa to prejaviť niektorými chorobami zasahujúcimi nervovú sustavu.

 

Konzumácia vajec vám pomôže aj v prípade prevencie očného ochorenia a to vďaka prítomnosti týchto dvoch látok - luteínu a zeaxantínu. Luteín chráni naše oči, predovšetkým sietnicu. Ak konzumujeme pravidelne potraviny s týmto antioxidantom, môžeme redukovať riziko rozvoja šedého zákalu a degeneratívnych chorôb očí. Zeaxantín napomáha v oku vytvárať akýsi štít chrániaci ho pred nebezpečnými voľnými radikálmi a svetelnými frekvenciami, ktoré môžu poškodiť zrak.
 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona