Dom Freddieho Mercuryho je na predaj. Koľko stojí nehnuteľnosť hudobnej legendy?

NETKY.SK • 28 Február 2024, 17:31 • 2 min
Dom Freddieho Mercuryho je na predaj. Koľko stojí nehnuteľnosť hudobnej legendy?

Bývalý dom hudobnej legendy Freddieho Mercuryho je na predaj. Jeho cena je 38 miliónov dolárov.

slovakia

left justify in out

Garden Lodge v Kensingtone v západnom Londýne sa nachádza v pokojnej štvrti a Mercury ho označoval za "svoj vidiecky dom v centre Londýna". Dom bol postavený v neogorgiánskom štýle v roku 1907 a jeho súčasťou je jedáleň s dvojitou výškou, plne zrkadlová šatňa, bar, knižnica a záhrada v japonskom štýle s vodnými prvkami a topiarmi (stromami či kríkmi upravenými do rôznych tvarov - geometrické alebo fantazijné.

Mercury kúpil dom v roku 1980 a v nasledujúcom desaťročí ho zrekonštruoval tak, aby v ňom uplatnil svoj jedinečný zmysel pre štýl a zbierku umenia z celého sveta. Spevák navrhol svoj domov tak, aby bol "nezabudnuteľným a príjemným miestom, ktoré odráža jeho živú osobnosť a eklektickú víziu". V tomto duchu bola jedáleň vymaľovaná citrusovo žltou farbou, údajne Mercuryho obľúbenou farbou, s doplnkovými šperkovými tónmi na rímsach miestnosti.

Po svojej smrti v roku 1991 vo veku 45 rokov na komplikácie súvisiace s AIDS Mercury odkázal dom svojej najlepšej priateľke Mary Austin. Tá v ňom žila 30 rokov.

Minulý rok Austin počas šesťdňovej dražby v aukčnej sieni Sotheby's predala 1 500 predmetov z domu a časť získaných peňazí venovala Mercury Phoenix Trust, charitatívnej organizácii založenej žijúcimi členmi skupiny Queen na financovanie celosvetových iniciatív v oblasti HIV/AIDS, a Nadácii Eltona Johna pre AIDS.

Medzi predmetmi bola replika koruny svätého Eduarda, ktorej skutočnú verziu nosil kráľ Karol III. pri svojej korunovácii, doteraz nevidené ručne písané texty niektorých z najväčších hitov skupiny Queen a niektoré z najextravagantnejších divadelných kostýmov.

Zelené záhradné dvere domu, ktoré boli pokryté ručne maľovanými poznámkami od fanúšikov, sa na aukcii predali za viac ako 480 000 eur.

"Tento dom je tou najúžasnejšou spomienkou, pretože v každej miestnosti je toľko lásky a tepla. Bola radosť v ňom žiť a mám tu veľa nádherných spomienok," povedala Austin. "Odkedy sme s Freddiem vstúpili do povestných zelených dverí, bolo to miesto pokoja, skutočný dom umelca, a teraz nastal čas zveriť tento pocit pokoja ďalšiemu človeku," dodala.

Potenciálni kupujúci budú pred obhliadkou preverení, či majú dostatok finančných prostriedkov na kúpu nehnuteľnosti.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: Sky News, CNN, Foto: Sky News
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies