Váhostav nepôjde do konkurzu, sudkyňa potvrdila reštrukturalizáciu

NETKY.SK • 25 Máj 2015, 11:20 • 2 min
Váhostav nepôjde do konkurzu, sudkyňa potvrdila reštrukturalizáciu

BRATISLAVA – Rozpredaj Váhostavu sa konať nebude! Sudkyňa totiž už v piatok dala zelenú reštrukturalizácii.

slovakia

left justify in out

Sudkyňa Okresného súdu Bratislava I Katarína Bartalská rozhodla o potvrdení reštrukturalizačného plánu Váhostavu, ktorý veritelia, vrátane nezabezpečených, schválili na schôdzi 30. apríla. Informoval o tom Denník N, ktorý sa odvoláva na zdroje blízke justícii.

 

Verdikt bude oficiálne zverejnený v Obchodnom vestníku. "Rozhodnutie súdu bude zverejnené v Obchodnom vestníku. Až po jeho zverejnení sa súd môže vyjadrovať k jeho obsahu, opätovne však rešpektujúc práva účastníkov konania," konštatoval pre denník Hospodárske noviny hovorca bratislavského krajského súdu Pavol Adamčiak.

 

K obsahu rozhodnutia sa zatiaľ bližšie nevyjadrila. "Do zverejnenia rozhodnutia v OV SR sa súd nevyjadruje k rozhodnutiu, súd sa nevyjadruje ani k akýmkoľvek iným zverejneným skutočnostiam o tomto rozhodnutí. Po zverejnení rozhodnutia v OV SR sa súd k danému rozhodnutiu vyjadrí," tlmočil stanovisko sudkyne hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

 

Piatkový verdikt súdu však víkend zahalil vlnou tajnosti. Nevedel o ňom nielen minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD), ale ani samotná spoločnosť, píšu HN.

 

Plán reštrukturálizácie

Nezabezpečení veritelia po úprave dostanú 18,75 % z dlhovaných peňazí, pôvodne to malo byť približne 15 %. Celkovo ide o sumu 19,6 milióna eur, čo je o 3,9 milióna eur viac ako v pôvodnom pláne.

 

Tak ako to už vopred avizovali, banky sa na schôdzi veriteľov vzdali časti svojich peňazí v prospech drobných veriteľov. Banky upustili od 100 % svojich nárokov, znížili ich na 85 %.

 

Vláda sa ešte pred schôdzou veriteľov dohodla aj s predstaviteľmi firmy Váhostav-SK, že sa vzdá 49 % svojich akcií v prospech malých veriteľov. Štát súčasne avizoval, že bude odkupovať pohľadávky malých veriteľov vo výške 50 % ich hodnoty.

 

Národná kriminálna agentúra (NAKA) začala koncom marca trestné stíhanie pre poškodzovanie veriteľa pri reštrukturalizácii Váhostavu. Polícia v apríli zaistila ekonomickú, účtovnú a zmluvnú dokumentáciu firmy od roku 2010 do minulého roka z jej priestorov v Bratislave aj v Žiline. Ako pre agentúru SITA potvrdil Slivka, v súvislosti s prípadom prebieha aj vyšetrovanie vo veci podozrenia zo spáchania trestných činov podvodu a zavineného úpadku. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies