Váhostav chce zaplatiť stavebným firmám a živnostníkom 15 % z dlhov

NETKY.SK • 24 Marec 2015, 10:38 • 2 min
Váhostav chce zaplatiť stavebným firmám a živnostníkom 15 % z dlhov

BRATISLAVA – Stavebná spoločnosť Váhostav - SK, a.s. (Váhostav) má zo záväzkov v obchodnom styku v objeme 104,68 mil. eur v reštrukturalizácii zaplatiť veriteľom celkovo 32,30 %.

slovakia

left justify in out

 Ako v utorok informoval generálny riaditeľ spoločnosti Marián Moravčík, nezabezpečení podmienení, resp. nepodmienení veritelia majú dostať po 15 % svojich pohľadávok v objeme 15,7 mil. eur. Správkyňa v pondelok odovzdala návrh reštrukturalizačného plánu Váhostavu predsedovi veriteľského výboru a ten by mal o ňom rozhodnúť do pätnástich dní. 

 

"Reštrukturalizácia nie je žiadna výhra pre všetkých. V konkurze by bolo uspokojenie na úrovni 11,35 %, kde uspokojení by boli len zabezpečení veritelia v sume okolo 20 mil. eur a nezabezpečení veritelia by boli uspokojení pravdepodobne na úrovni nula," povedal Moravčík. V reštrukturalizácii by mala spoločnosť zo záväzkov v obchodnom styku zaplatiť takmer 44 mil. eur. "Obdobie splácania (záväzkov) je nastavené na päť rokov. Začalo by sa v priebehu budúceho roku," spresnil Moravčík. Predpokladá, že reštrukturalizačný plán by mohol byť schválený na schôdzi veriteľov do polovice tohto roka. 

 

Zabezpečení veritelia, najmä banky, majú svoje pohľadávky zabezpečené majetkom dlžníka, resp. tretích osôb. Ich pohľadávky by tak mali byť uspokojené na 100 %. Z objemu nezabezpečených pohľadávok obchodných partnerov Váhostavu pripadá na právnické osoby a ostatných 100,35 mil. eur (95,87 %) a na fyzické osoby, teda živnostníkov 4,31 mil. eur (4,13 %). Do reštrukturalizácie Váhostavu sa prihlásilo celkovo 689 subjektov, z toho 599 právnických osôb a ostatných (86,94 %) a 90 fyzických osôb (13,06 %). Predpokladaný konečný objem pohľadávok všetkých veriteľov voči Váhostavu v reštrukturalizácii je 136 mil. eur, pričom spolu so žalobami je to 451 mil. eur. 

 

Moravčík sa stal generálnym riaditeľom Váhostavu vlani v októbri s úlohou previesť spoločnosť cez reštrukturalizáciu a naštartovať proces jej ozdravenia. "Za pomoci nového manažmentu, ktorý je vo Váhostave kompletne vymenený, sa nám tento proces darí. Spoločnosť Váhostav je stabilizovaná a schopná predložený plán vyplniť," uviedol Moravčík. Jednoduchšie by podľa neho bolo pustiť firmu do konkurzu, pretože ju čaká veľmi ťažké obdobie. V uplynulých rokoch bola spoločnosť v strate, ale v tomto by mala dosiahnuť zisk predbežne 3 mil. eur. Vlaňajšia strata by mala byť na úrovni pod 13 mil. eur. Nové záväzky od vyhlásenia reštrukturalizácie spoločnosť podľa Moravčíka spláca riadne a ani nehrozí, že by sa predsa mohla dostať do konkurzu. 

 

Doprastav, a. s. má v reštrukturalizácii vyplatiť nezabezpečeným veriteľom z obchodného styku 30,7 % záväzkov. Moravčík predpokladá, že Doprastav pri uspokojovaní veriteľov predá aj časť svojho majetku, ktorý je vyšší ako vo Váhostave. Váhostav má podľa riaditeľa založených 100 % svojich akcií. Akcionárom spoločnosti je spoločnosť Finasist, a. s. Juraja Širokého a záložné právo na akcie by mala mať Poštová banka, a. s. na základe poskytnutého úveru. "Nie je spojená so spoločnosťou Váhostav, financovala Finasist a zabezpečovala akcie Finasistu," dodal Moravčík. K otázke o možnom prepojení schránkových firiem na Širokého sa nevyjadril. 

 

Moravčík považuje za vrcholne nespravodlivé, že veritelia musia napriek nezaplateným faktúram odviesť štátu daň z pridanej hodnoty vo výške 20 %. "V prípade, že by som mal možnosť, tak by som celú záležitosť riešil úplne inak," uviedol. V zákone o reštrukturalizácii a konkurze by podľa neho malo byť zmenených veľa vecí, aby sa nestalo to, čo sa stalo v prípade Váhostavu a Doprastavu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies