V4: Podporujeme reformy v krajinách Východného partnerstva

NETKY.SK • 15 Máj 2015, 14:00 • 2 min
V4: Podporujeme reformy v krajinách Východného partnerstva

BRATISLAVA – Aktuálny vývoj v krajinách Východného partnerstva, prípravy na summit v Rige či podpora transformačných a reformných procesov v tomto regióne boli témami stretnutia ministrov zahraničných vecí krajín V4 a Východného partnerstva.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák na dnešnej tlačovej konferencii. Na stretnutí 12 ministrov sa zúčastnila aj vysoká predstaviteľka Európskej únie pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová a eurokomisár pre európsku susedskú politiku a rokovania o rozšírení EÚ Johannes Hahn.

„Našou ambíciou bolo posilniť aktuálny vývoj v krajinách Východného partnerstva a porozprávať sa o formách spolupráce,“ vyhlásil Lajčák. Podľa neho krajiny V4 rozumejú procesu transformácie a modernizácie a sú ochotné predávať svoje skúsenosti krajinám Východného partnerstva. „Krajiny V4 si uvedomujú svoju zodpovednosť pri predávaní svojich skúseností. V súčasnosti vidíme ako hlavnú úlohu krajín Východného partnerstva pokračovať v napredovaní reforiem či v budovaní právneho štátu,“ povedal Lajčák. Ako dodal, formovanie fungujúcich trhových ekonomík, zlepšenie makroekonomickej stability, podnikateľského a investičného prostredia otvárajú nové možnosti a perspektívy týchto krajín pre spoluprácu. 

 

Ministri V4 potvrdili svoju podporu krajinám Východného partnerstva ako strategického partnera, uznali však právo jednotlivých krajín zvoliť si úroveň ambícií vo svojich vzťahoch s EÚ a svoju pripravenosť pokračovať v individuálnom formovaní bilaterálnych vzťahov. 

 

Ako povedal lotyšský minister zahraničných vecí Edgars Rinkevičs, krajiny Východného partnerstva potrebujú väčšiu mieru diferenciácie. „Máme rovnaké ciele, ale rôzne úrovne záujmu partnerov o spoluprácu. Túto rozličnú mieru musíme zohľadniť,“ uviedol. 

 

Ministri diskutovali aj o budúcotýždňovom summite v Rige. Ten by mal podľa lotyšského ministra priniesť konkrétnejšie výsledky, napríklad aj o liberalizácii vízového režimu. „Bude to priestor, aby sme reflektovali na nové oblasti spolupráce,“ povedal Rinkevičs. Dodal, že Východné partnerstvo je o vzťahoch s Európskou úniou s cieľom spolupracovať na rôznych úrovniach o otázkach súvisiacich s právnou spoločnosťou, hospodárskou úrovňou, ale aj dodržiavaním ľudských práv. 

 

Na zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu na východ od európskej hranice na tlačovej konferencii upozornila Mogheriniová. Podľa nej aj toto bude témou summitu v Rige, ktorý sa koná o týždeň. 

 

Na stretnutí ministrov zahraničných vecí krajín V4 a Východného partnerstva sa okrem eurokomisárov zúčastnila aj ich švédska rezortná kolegyňa Margot Wallströmová. S tou absolvoval minister Lajčák bilaterálne stretnutie vo štvrtok večer.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies