V zoo odštartovali kampaň na ochranu veľkých primátov

NETKY.SK • 20 Apríl 2011, 07:32 • 2 min
V zoo odštartovali kampaň na ochranu veľkých primátov

V zoo odštartovali kampaň na ochranu veľkých primátov

slovakia

left justify in out

img

V Zoologickej záhrade Bojnice si dnes v predstihu pripomenuli Deň Zeme a pri tejto príležitosti odštartovali aktuálnu kampaň na ochranu veľkých primátov, ktorú vyhlásila Európska asociácia zoologických záhrad a akvárií (EAZA).
Bojnická zoo je totiž nielen členom EAZA, ale aj konkrétne prispieva k záchrane primátov, uviedla pracovníčka Zoo Bojnice Katarína Gromová. Kampaň sa dotýka šiestich druhov orangutanov a 16 druhov gibonov. Z nich sa už bojnickým chovateľom podarilo pred dvomi rokmi dochovať samčeka orangutana bornejského. Je to značný, až svetový úspech, pretože je to druh, ktorému hrozí úplné vyhynutie. Vo voľnej prírode ich žije už len niekoľko stoviek jedincov a v zoologických záhradách na celom svete je niečo viac než 300 týchto zvierat. V tomto roku sa okrem toho narodilo mláďa gibona zlatolíceho. Meno slávnostne dostane na 1. mája v deň otvorenia letnej sezóny, povedala Gromová.
S uvedenými aj ďalšími zaujímavosťami života opíc, ktoré v zoo chovajú, sa dnes mohli oboznámiť študenti gymnázií v Prievidzi a Handlovej, ktorých zoo pozvala na Deň Zeme. Vypočuli si prednášky o primátoch, oživené fotografickými a filmovými dokumentmi. Potom navštívili pavilón opíc. Mohli obdivovať najmä spomínaného malého orangutana Kirana, ktorý sa už s matkou občas nachádza aj vonku vo voliére. Aj pozorovanie malého gibona je takisto zaujímavé. Neustále sa totiž drží svojej matky, hoci s ním predvádza doslova akrobatické kúsky na lanách a konároch vo veľkej voliére.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies