Taliban chce dobyť pevnosť exviceprezidenta Sáliho. Do provincie Pandžšíra vyslal stovky bojovníkov!

NETKY.SK • 23 August 2021, 06:29 • 2 min
Taliban chce dobyť pevnosť exviceprezidenta Sáliho. Do provincie Pandžšíra vyslal stovky bojovníkov!

KÁBUL - V provincii Pandžšíra ra organizuje bývalý viceprezident Amrulláh Sálih odboj proti Talibanu. Ľudí vyzýva, aby sa k nemu pridali a postavili sa na odpor proti krutovláde fundamentalistického hnutia.

slovakia

left justify in out

Taliban vyslal "stovky bojovníkov" smerom k Pandžšíru, jedinú afganskú provinciu, ktorú sa militantnému hnutiu nepodarilo ovládnuť. Informovala o tom agentúra AFP.

 

V Pandžšíre vyhlásili odboj

"Stovky mudžahedínov z Islamského emirátu smerujú do provincie Pandžšír, aby ju ovládli po tom, čo ju miestni predstavitelia odmietli odovzdať pokojne," napísal Taliban na svojom arabskom twitterovom účte.

 

Prominentní predstavitelia Pandžšíru v posledných dňoch avizovali odboj voči Talibanu s tým, že ho neuznajú za legitímneho vládcu Afganistanu.

 

Do Pandžšíru sa uchýlili viacerí afganskí predstavitelia vrátane viceprezidenta Amrulláha Sáliho, ktorý sa vyhlásil za dočasného prezidenta krajiny.

 

Súvisiaci článok: Taliban narazil na problém. Je ním dočasný prezident Sállih, ktorý v nedobytej provincii vyhlásil odboj

 

Sú odhodlaní bojovať

Odkedy Taliban ovládol väčšinu Afganistanu vrátane hlavného mesta Kábul, sa podľa hovorcu protitalibanských síl Alího Majsáma Nazárího zhromaždili v provincii Pandžšír tisíce ľudí z celej krajiny. Protitalibanský odboj plánuje zhromaždiť dokopy 9 000 bojovníkov, uviedol pre AFP Nazárí.

 

Podľa niektorých zdrojov sa v údolí zhromaždilo už vyše 6 000 bojovníkov z radov armády, špeciálnych síl a miestnych milícií. V sobotu sa tiež objavili správy, podľa ktorých tieto jednotky dobyli 3 okresy susednej provincie Baghlán severne od Pandžšíru.

 

Syn zavraždeného veliteľa

V čele odboja proti Talibanu je okrem Amrulláha Sáliha aj Ahmad Masúd, syn zavraždeného veliteľa protitalibanskej Severnej aliancie podporovanej Spojenými štátmi Ahmada Šáha Masúda.

 

Jeho vraždu  9. septembra 2001, len dva dni pred teroristickými útokmi v USA. mali na svedomí Taliban a teroristická sieť al-Káida.

 

Hnutie Taliban počas svojej vlády v rokoch 1996 – 2001 Pandžšír nedobylo napriek tomu, že je od Kábulu vzdialený len približne 100 kilometrov.

 

Hornaté údolie s úzkym vchodom sa totiž dá pomerne ľahko brániť, priblížila agentúra DPA. Reuters dopĺňa, že toto údolie nedobyli ani sovietske vojská v 80. rokoch a stále je "posiate" vrakmi sovietskych ozbrojených vozidiel zničených pri vtedajších bojoch.

 

Mohlo by vás zaujímať: Exviceprezident Afganistanu sa postavil Talibanu. V nedobytej provincii vyhlásil odboj!

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies