Príjmy Ruska z vývozu zlata tento rok sú vyššie ako z predaja plynu

NETKY.SK • 14 Júl 2020, 17:31 • 2 min
Príjmy Ruska z vývozu zlata tento rok sú vyššie ako z predaja plynu

Moskva - Prvýkrát v histórii moderného Ruska presiahli príjmy z vývozu zlata celkove príjmy z exportu plynu. Informoval o tom ekonomický denník RBC.

slovakia

left justify in out

Rozdiel je viac ako miliarda dolárov

Výnosy z vývozu zlata z Ruska v druhom štvrťroku 2020 prekročili príjmy z vývozu zemného plynu. Vyplýva to zo štatistík Federálnej colnej služby Ruska a Ruskej centrálnej banky.

 

V apríli a máji ruské spoločnosti vyviezli 65,4 ton zlata za 3,58 miliárd dolárov. Počas týchto dvoch mesiacov spoločnosť Gazprom, ktorá má v Rusku monopol na vývoz plynu, predala palivo do zahraničia za 2,4 miliardy dolárov.

 

To znamená, že export zlata priniesol o 1,18 miliárd dolárov viac ako vývoz plynu.

 

img

 

Takáto situácia je v histórii Ruska prvýkrát. Od roku 1994 prinášal vývoz plynu viac výnosov ako vývoz zlata.

 

Prečo sa zvýšil vývoz zlata

V apríli až máji minulého roka Rusko vyviezlo zlato za 247 miliónov dolárov a v prvom štvrťroku 2020 na 1,4 miliardy dolárov, čím sa tržby medziročne zvýšili viac ako 14-krát.

 

K takémuto prudkému nárastu vývozu došlo z niekoľkých dôvodov. Po prvé, ruská centrálna banka odmietla kupovať zlato pre štátne rezervy.

 

Po druhé, v tomto roku spoločnosti ťažby zlata dostali právo samostatne predávať zlato do zahraničia bez sprostredkovateľov. Keďže centrálna banka prestala kupovať zlato, zostala len jedna možnosť - predávať kov zahraničným kupujúcim.

 

img

 

Hlavným nákupcom zlata je Spojené kráľovstvo, ktoré nakupuje asi 80% tohto drahého kovu od ruských výrobcov. Dôvodom je skutočnosť, že Londýn má štatút centra svetového obchodu so zlatom.

 

Prečo klesá vývoz plynu

Výnosy Gazpromu z vývozu plynu v druhom štvrťroku 2020 klesli na 3,5 miliardy dolárov. To je o 2,6 krát menej v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2019.

 

V apríli až máji dodal Gazprom do zahraničia 24 miliárd metrov kubických plynu, čo je o 21% menej ako v rovnakom období minulého roka. A vývozná cena ruského plynu klesla pod ziskovosť na 94,4 dolárov. Je takmer dvakrát menšia ako v máji 2019.

 

img

 

Cena plynu klesla v dôsledku prepadu dopytu spôsobeného pandémiou koronavírusu a zaplnenia zásobníkov.

 

Príjem zo zlata pomôže štátnemu rozpočtu

Ruský štátny rozpočet dostáva veľkú časť príjmov z vývozu ropy a zemného plynu. Tento rok príjmy rozpočtu výrazne klesnú v dôsledku pandémie koronavírusu a cenovej vojny so Saudskou Arábiou.

 

Odborníci však tvrdia, že príjmy z vývozu zlata pomôžu vyrovnať niektoré zo stratených príjmov. V roku 2020 ceny zlata vzrástli a naďalej rastú. Jeho cena na burze 9. júla vzrástla na 1820 dolárov za trójsku uncu, čo je najvyššia úroveň od roku 2011.

 

Vzhľadom na vysoké ceny, môže Rusko tento rok získať z vývozu zlata približne 13 miliárd dolárov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies