V Želiezovciach ukončili prvú etapu rekonštrukcie kaštieľa Esterházyovcov

NETKY.SK • 12 Jún 2023, 15:00 • 2 min
V Želiezovciach ukončili prvú etapu rekonštrukcie kaštieľa Esterházyovcov

ŽELIEZOVCE - Mesto Želiezovce ukončilo prvú etapu rekonštrukcie kaštieľa Esterházyovcov. Strešná konštrukcia objektu bola obnovená z grantového mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a Nórska v rámci projektu Obnova kaštieľa v Želiezovciach s cieľom zachovania kultúrneho dedičstva a jeho sprístupnenia širokej verejnosti.

slovakia

left justify in out

Na rekonštrukciu severovýchodného krídla kaštieľa získala radnica financie z cezhraničného program Interreg V-A SK-HU v rámci projektu Spolupráca v prospech znovuotvorenia Múzea Bálinta Balassu v Ostrihome a kaštieľa Esterházyovcov v Želiezovciach, informoval magistrát.

 

Priestory severovýchodného krídla boli obnovené podľa požiadaviek pamiatkového úradu a vďaka posilneniu stropov bol vytvorený pochôdzny priestor v podkroví kaštieľa. Podľa primátora Želiezoviec Ondreja Juhásza už prvou etapou obnovy kaštieľa boli vytvorené dôstojné priestory, ktoré sa bude mesto snažiť maximálne využívať. Finančné zdroje na obnovu kaštieľa z programu Interreg boli v priebehu projektu na podnet projektových partnerov zvýšené. Mesto tak mohlo namiesto pôvodnej sumy 431.000 eur čerpať 1,054 milióna eur. So žiadosťou o zvýšenie dotácie o 129.000 eur z pôvodne schválenej sumy 543.000 eur sa samospráva obrátila aj na grantový mechanizmus EHP a Nórska.

 

Kaštieľ bol postavený v roku 1720, spočiatku slúžil ako klasická vidiecka kúria, letné sídlo rodiny Esterházyovcov. Štvorkrídlová budova s vnútorným nádvorím, pôvodne baroková stavba, bola v 19. storočí prestavaná v klasicistickom štýle. Obnova strechy a severovýchodného krídla prinavrátila kaštieľu pôvodný vzhľad. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies