Toto sú najkrajšie prírodné scenérie sveta pre rok 2024

NETKY.SK • 18 Apríl 2024, 12:20 • 2 min
Toto sú najkrajšie prírodné scenérie sveta pre rok 2024

Tak aspoň rozhodol hlas ľudu – recenzie prispievateľov na najobľúbenejší a najmasovejší cestovateľský portál súčasnosti Trip Advisor.

slovakia

left justify in out

Ten každoročne zverejňuje tzv. Travelers´ Choice Awards – ceny od samotných cestovateľov v jednotlivých oblastiach. Inými slovami, podľa počtu pozitívnych recenzií sa určia tie najúspešnejšie destinácie, či už z hľadiska gastronómie, kultúry, romantiky, dobrodružstva...

Tentoraz Trip Advisor zverejnil top destinácie, ktoré turistom z celého sveta ponúkajú najúchvatnejšie prírodné scenérie a prostredie, kde sa môžu dokonale odpojiť od svojho bežného rušného života. Poďte sa s nami pozrieť na najkrajšie miesta sveta, možno vás tento rebríček inšpiruje k tohtoročnej báječnej dovolenke...

1. Káthmandú, Nepál

Prvé miesto vás možno prekvapí, no hlavné mesto tejto svojskej himalájskej krajiny nie je len o preplnených uliciach, plných zmätku, chaosu, turistov, batôžkárov a dobrodruhov, smerujúcich zdolať okolité pyšné osemtisícovky.
Káthmandú leží v údolí, posiatom úchvatnými historickými pamiatkami, starobylými chrámami, svätyňami a okolitými malebnými dedinkami. Ešte pred štartom na vysokohorskú výpravu a potom, čo prejdete rušné uličky a objavíte nádherné ručné výrobky miestnych remeselníkov,  zastavte sa a vnímajte všetku tú krásu navôkol.

2. Ha Long Bay, Vietnam

Zátoka Ha Long sa nachádza v Tonkinskom zálive, má približne 1 600 ostrovov a ostrovčekov a je známa veľkolepou podmorskou scenériou vápencových útvarov. Takmer všetky ostrovy sú neobývané a nedotknuté ľudskou činnosťou.
Táto oblasť s rozlohou 500 km² sa nachádza približne 164 km juhovýchodne od Hanoja a nájdete tu mnoho rozprávkových jaskýň a jaskyniek ktoré sa spájajú do neobyčajnej morskej krajiny.

Toto miesto je tiež domovom rozmanitej populácie morských a suchozemských cicavcov, rýb, plazov a vtákov a v roku 1994 bola táto oblasť vyhlásená za svetové dedičstvo UNESCO. Nepochybne ide o jedno z najkrajších miest Vietnamu.

3. Hurghada, Egypt

Opäť tak trochu prekvapivé umiestnenie. Hurghada je známa ako populárne a rušné letovisko. No dovolenka v Hurghade vôbec nemusí znamenať iba rušné ulice, trhoviská, nákupy, kaviarne, reštaurácie a preplnené pláže.

Aj tu nájdete miesta ako vystrihnuté z romantického filmu, kde vaše srdce aj telo zaplesá a naberie nové sily. Určite si urobte výlet na neďaleký ostrov Giftun a navštívte Orange Bay – miesto ako na konci sveta s tichými plážami a najkrajšími západmi slnka, aké si viete predstaviť.

4. Maurícius

Maurícius mnohí považujú za najkrajšiu africkú destináciu. Tento tropický raj poskytuje veľa možností vyžitia a rôzne druhy cestovateľských zážitkov.

Po tom, či si pozriete Port Louis - moderné hlavné mesto tohto ostrova a jeho rušný prístav s revitalizovaným nábrežím a malebným trhom, objavte niektoré z čarovných letovísk: rozprávkové Mont Choisy, pokojné Trou-aux-Biches či rušnejšie Flic en Flac, obľúbené medzi potápačmi. Rivière Noire je ideálna pre tých, ktorí hľadajú skvelý hlbokomorský rybolov.

5. Lombok, Indonézia

Keby sa nachádzal kdekoľvek inde na svete, Lombok by bol určite na zozname všetkých nadšených turistov. Keďže sa však nachádza východne od známeho cestovateľského raja Bali, stále relatívne málo ľudí počulo o jeho nádherných odľahlých zátokách, nekonečnom reťazci krémovo sfarbených pláží a vodopádoch rútiacich sa cez neskutočne bujnú zeleň.

No o to viac si tento nedostatočne objavený, a teda nie tak preplnený kúsok raja vychutnáte. Na stromoch Baun Pusak môžete pozorovať divoké makaky alebo plávať so zelenými korytnačkami v okolí Gili Meno bez toho, aby ste mali pocit, že za vami stojí rad ďalších nedočkavcov. Tento indonézsky ostrov má navše jednu atrakciu, akú na Bali zaručene nenájdete: Rinjani je aktívna sopka s obrovským jazerom vo vnútri kaldery. Ranná túra sem vám umožní pozorovať nezabudnuteľný východ slnka nad morom.

 

6. Kauai, Havajské ostrovy

Unikátny a nedotknutý Kauai (Záhradný ostrov) je najmenej komerčne rozvinutým havajským ostrovom, čo mu dodáva jeho pôvab a atraktívnosť. Tunajšiu bujnú krajinu dotvárajú nádherné vodopády, malebné cestičky uprostred zelene a viac ako 60 pláží. Na niektorých plážach sa dá výborne šnorchlovať, iné ponúkajú prílivové bazény vhodné pre deti, ďalšie sú ideálne na všetky druhy vodných športov.

Aktivity na suchu v rámci tohto čarovného ostrova zahŕňajú pešiu turistiku Kalalau Trail na pobreží Na Pali, celodenný výlet do kaňonu Waimea a spoznávanie života na cukrovej plantáži v múzeu Grove Farm Homestead.

Ďalšie priečky, dopĺňajúce desiatku najkrajších prírodných destinácií sveta pre rok 2024 obsadili tiež nádherné exotické miesta. Zanzibar na siedmom mieste je súostrovie v Indickom oceáne pri Tanzánii, kde si užijete priezračnú, tyrkysovo modrú vodu, čistučké pieskové pláže a množstvo malých, takmer opustených ostrovov, ktoré prakticky nenavštevujú turisti. Určite navštívte Stone Town - kamenné mesto uprostred hlavného mesta ostrova, ktoré je chránenou pamiatkou na zozname kultúrnych dedičstiev UNESCO. 

Na ôsmej priečke je Veľký Kajman, patriaci pod Kajmanské ostrovy. Tunajší unikátny pieskový pás Stingray City ponúka jedinečný zážitok, kde vedľa vás budú pokojne plávať raje. 

Na deviatom mieste rebríčka nájdete Guadeloupe s bielymi piesočnatými plážami, sopečnými vrcholmi a chránenými parkami, ako aj s niektorými z najpôsobivejších potápačských miest na svete. Toto francúzske súostrovie je jedným z najlepšie strážených karibských tajomstiev a ponúka pokojnejšiu alternatívu k svojim známejším susedom.

 

Desiatku uzatvára Krugerov národný park, najväčšia rezervácia v Južnej Afrike. Je domovom viac ako 500 druhov vtákov, 100 druhov plazov, takmer 150 druhov cicavcov, ale aj viacerých archeologických nálezísk a ohromujúcej rozmanitosti stromov a kvetov. Dobrodruhovia si môžu park prezrieť v autách s pohonom 4x4, prejsť sa po buši alebo sa nad ním preletieť v teplovzdušnom balóne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
viator
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies