V zámorí sa opäť rozprúdila debata o bitkách, Yzerman navrhuje tresty DKZ

NETKY.SK • 3 Október 2013, 10:08 • 2 min
V zámorí sa opäť rozprúdila debata o bitkách, Yzerman navrhuje tresty DKZ

NEW YORK - Posledné zranenie útočníka Georgea Parrosa z Montrealu opäť otvorilo v zámorí diskusiu o tom, či bitky patria k hokeju. Podľa niektorých generálnych manažérov by sa mali pästné súboje v NHL úplne zakázať.

slovakia

left justify in out

Manažér Tampy Bay Lightning a bývalý skvelý útočník Steve Yzerman tvrdí, že nastal správny čas, aby sa urobili dramatické kroky vedúce k odstráneniu bitiek. "Podľa môjho názoru by hráči mali byť za bitku vylúčení do konca zápasu. Trestáme a suspendujeme hokejistov po úderoch do oblasti hlavy pri stretoch na ľade, no ešte stále tolerujeme bitky," vyhlásil Yzerman. Rovnako zmýšľajú aj Jim Rutherford z Caroliny či GM Pittsburghu Ray Shero. "Musíme sa bitiek zbaviť. Musí to nejako ísť," uviedol podľa TSN Rutherford, ktorý navrhuje tvrdé tresty pre hráčov, ktorí sa počas sezóny viackrát zapoja do pästných duelov.

"Zasekli sme sa v strede a potrebujeme sa konečne rozhodnúť, akým druhom športu chceme byť. Buď sa nič nestane a budeme akceptovať následky, alebo sa urobí ďalší krok a bitky sa odstránia," pokračoval Yzerman. Názory trojice generálnych manažérov podporil aj bývalý legendárny tréner Scotty Bowman.

Zatiaľ nie je známe, či sa pästné súboje dostanú na program počas najbližšieho stretnutia generálnych manažérov. Naposledy sa o nich diskutovalo v roku 2009, no vtedy Hráčska asociácia NHL (NHLPA) nesúhlasila so zavedením desaťminútových osobných trestov pre bitkárov.

Parros sa nepríjemne zranil v úvodnom zápase 97. ročníka profiligy medzi Montrealom a Torontom (3:4), keď pri bitke s Coltonom Orrom v tretej tretine nešťastne dopadol tvárou na ľad, z ktorého ho museli vyniesť na nosidlách. Zraneniu nezabránila v tomto prípade ani ochranná prilba. Podľa posledných správ utrpel Parros otras mozgu, termín jeho návratu na ľad je zatiaľ neznámy.

Orr bol z celého incidentu zdrvený. "Nikdy nechcete vidieť takto sa zraniť hráča," citovala bitkára Maple Leafs televízna stanica TSN. "Udialo sa to veľmi rýchlo. Stratil som rovnováhu a on cezo mňa prepadol. Bola to strašidelná situácia. Dúfam, že bude v poriadku," dodal Orr. "Bolo to hrôzostrašné," komentoval situáciu kapitán Canadiens Brian Gionta.

Napriek škaredému zraneniu Parrosa si väčšina hráčov stále myslí, že bitky sú esenciálnou súčasťou NHL. V prieskume, ktorý sa uskutočnil v sezóne 2011/2012, sa až 98 percent hokejistov priklonilo k zachovaniu pästných súbojov v profilige. "Viac hráčov sa zraní pri bodyčekoch, rôznych kolíziách či zásahoch pukov, než pri bitkách. Nemyslím si, že po tomto zranení by sme mali hneď uvažovať o zakázaní bitiek. Stavím sa, že ak by ste sa na to spýtali Georgea (Parrosa), bol by prvý, kto by so mnou súhlasil," uviedol obranca Montrealu Josh Gorges.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies