AKTUALIZÁCIA: Aktuálne čísla nakazených a obetí v Európe sú znepokojujúce

NETKY.SK • 27 Marec 2020, 20:41 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Aktuálne čísla nakazených a obetí v Európe sú znepokojujúce

Pandémia nového koronavírusu SARS-CoV-2 si už celosvetovo vyžiadala viac ako 25.000 životov, najviac v Európe.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z údajov, ktoré na základe oficiálnych štatistík jednotlivých krajín zhromaždila do piatka 15.30 h SEČ agentúra AFP.

 

Svetadielom s najvyšším počtom obetí je podľa týchto údajov práve Európa. Čo sa týka jednotlivých krajín, najviac úmrtí evidujú v Taliansku (9134), nasleduje Španielsko (4858) a Čína (3292), z ktorej sa pandémia rozšírila do celého sveta.

 

Na celom svete sa od vlaňajšieho decembra, keď sa koronavírus začal šíriť zo stredočínskeho mesta Wu-chan, koronavírusom nakazilo vyše 547.000 ľudí.

 

Rusko

Počet ľudí nakazených v Rusku novým koronavírusom v piatok prekročil hranicu 1000 prípadov.

 

Informovala o tom agentúra Interfax, podľa ktorej úrady za posledných 24 hodín nahlásili 196 nových prípadov, z toho 156 v Moskve. Počet ľudí pozitívne testovaných na koronavírus sa tým v Rusku zvýšil na 1036, pričom väčšina z nich - viac ako 700 - pripadá na Moskvu.

 

Komplikáciám vyvolaným chorobou COVID-19, ktorú koronavírus vyvoláva, podľahli v Rusku traja ľudia, vyplýva z bilancie úradov.

 

 

Z nemocníc ako vyliečených prepustili v Rusku doteraz 45 ľudí. Viac ako 100 Moskovčanov, u ktorých má choroba COVID-19 ľahší priebeh, sa lieči doma.

 

Po kritike za nedostatočný skríning ruské úrady tento týždeň pristúpili k rozsiahlejšiemu testovaniu. Vo štvrtok vykonali približne 200.000 testov.

 

Ruský minister zdravotníctva Michail Muraško vo štvrtok vo vysielaní ruskej štátnej televízie informoval, že klinické skúšky ruskej vakcíny proti koronavírusu sa začnú asi o šesť mesiacov. Doplnil, že na nej pracujú štátne, ale aj súkromné laboratóriá a farmaceutické spoločnosti a ústavy.

 

Francúzsko

Vo Francúzsku podľahlo nákaze novým koronavírusom v nemocniciach za posledných 24 hodín ďalších 299 ľudí. Celkový počet obetí epidémie sa tak zvýšil na 1995 osôb, informoval v piatok večer generálny riaditeľ francúzskeho úradu verejného zdravotníctva Jérôme Salomon.

 

Najmladšia obeť koronavírusu v Európe mala 16 rokov

 

Salomon konštatoval, že vo Francúzsku doteraz potvrdili koronavírus u 32.964 osôb. Dodal, že skutočný počet prípadov je pravdepodobne oveľa vyšší, pretože testovanie je vyhradené pre vysoko rizikových pacientov.

Najnovší denný prírastok je nižší ako 365 nových úmrtí hlásených vo štvrtok. Údaje o obetiach vo Francúzsku nezahŕňajú tých, ktorí zomreli doma alebo v domovoch dôchodcov.

 

 

Vo francúzskych nemocniciach je hospitalizovaných 15.732 ľudí (tretina má menej ako 60 rokov), na jednotkách intenzívnej starostlivosti sa nachádza 3787 osôb, pričom 42 z nich má menej ako 30 rokov. 

 

Podľa Salomona je "dobrou správou", že sa uzdravilo približne 5700 ľudí, ktorí mali ochorenie COVID-19.

 

Taliansko

V Taliansku podľahlo nákaze spôsobenej novým koronavírusom ďalších 919 ľudí. Je to najvyšší denný nárast od 20. februára, začiatku vypuknutia pandémie. Počet mŕtvych tak stúpol na 9134, informovala v piatok večer spravodajská televízia Sky Tg24 s odvolaním sa na Úrad pre civilnú ochranu.

 

Do tohto počtu nie ja započítaných 50 mŕtvych hlásených vo štvrtok z regiónu Piemont.

 

Prečo v Taliansku zomiera príliš veľa pacientov s koronavírusom?

 

Celkový počet infikovaných osôb - vrátane obetí a uzdravených - dosiahol 86.498. Predstavuje to nárast o 5909 prípadov oproti 6153 prípadom registrovaným vo štvrtok.

 

 

Z koronavírusu sa v Taliansku vyliečilo 10.950 ľudí, čo je o 589 viac ako vo štvrtok.

 

Po piatich týždňoch od oficiálneho začiatku pandémie v Taliansku registruje táto krajina v tejto chvíli podľa najnovších údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa najviac nakazených na svete. Na druhom mieste sú USA a tretia je Čína, ale vzhľadom na očakávané aktualizácie údajov v najbližších hodinách sa toto poradie zrejme zmení.

 

USA

V Spojených štátoch aktuálne evidujú najviac prípadov nákazy novým koronavírusom na svete. USA tak v počte infikovaných predstihli už aj Čínu a Taliansko. Vyplýva to z najnovších údajov, ktoré vo štvrtok neskoro večer zverejnili Univerzita Johnsa Hopkinsa aj denník The New York Times, informuje agentúra AFP. 

 

Obe zverejnené bilancie sa pritom mierne líšia, avšak zhodne uvádzajú, že USA majú momentálne najviac nakazených na svete. 

 

Osemnásťtisíc nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 345 úmrtí zaznamenali Spojené štáty za posledných 24 hodín. Informovala o tom v piatok agentúra AFP s odvolaním sa na údaje Univerzity Johnsa Hopkinsa.

 

Spojené štáty celkovo zaznamenali 97.028 prípadov nákazy a 1475 ľudí na následky ochorenia COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje, zomrelo. 

 

Stanica CNN na svojej stránke pripomína, že USA sa v počte nakazených dostali na prvé miesto na svete pred Taliansko a Čínu.

 

 

Najvážnejšia situácia je v štáte New York, odkiaľ hlásia viac ako 44.000 nakazených a 519 úmrtí, uvádza agentúra AP. Hospitalizovaných je tam viac ako 6000 osôb, z čoho takmer 1600 je v intenzívnej starostlivosti. Guvernér štátu New York Andrew Cuomo žiadal v piatok zvýšenie kapacity nemocníc v meste New York o ďalších 4000 lôžok a nariadil, aby školy zostali zavreté po dobu ďalších dvoch týždňov.

 

Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu odobrila v piatok masívny záchranný balík v hodnote viac než dvoch biliónov dolárov pre americkú ekonomiku zasiahnutú koronavírusovou krízou.

 

Česko

V Českej republike pribudlo v piatok 217 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, celkovo je evidovaných už 2279 nakazených. Informoval o portál Novinky.cz.

 

Český premiér Andrej Babiš v piatok v tejto súvislosti povedal, že je treba predĺžiť núdzový stav. Ten v ČR vyhlásili 12. marca na nasledujúcich 30 dní.

 

Koronavírus si už v Česku, kde doteraz otestovali 31.127 ľudí, vyžiadal deväť životov. Z ochorenia COVID-19, ktoré tento vírus spôsobuje, sa tam vyliečilo 11 osôb.

 

České ministerstvo zdravotníctva v piatok predstavilo nové opatrenia, ktoré zavedie pre seniorov a ďalších klientov v domovoch dôchodcov či iných lôžkových zariadeniach, informovala na svojej stránke TV Nova.

 

Slovensko

Na Slovensku je podľa štvrtkových informácií 269 potvrdených prípadov, rapídne sa zvýšilo testovanie. Vo štvrtok otestovali štátne i súkromné zariadenia 972 ľudí, čo je rekordný počet. Minister zdravotníctva potvrdil, že jeden pacient je v kritickom stave.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona