SKUTOČNÝ KRIMI PRÍBEH, z ktorého mrazí. Označila žena vraha po svojej smrti?

NETKY.SK • 13 August 2022, 07:00 • 2 min
SKUTOČNÝ KRIMI PRÍBEH, z ktorého mrazí. Označila žena vraha po svojej smrti?

Vražda sa udiala pred štyridsiatimi rokmi v nočnom Chicagu. Avšak spôsob, akým sa polícia dopracovala k vrahovi, patrí dodnes medzi najzáhadnejšie.

slovakia

left justify in out

Teresita Basa sa narodila na Filipínach v roku 1929 a v 60. rokoch sa presťahovala do Spojených štátov, aby študovala hudbu. Neskôr sa stala respiračnou terapeutkou v Edgewater Hospital v Chicagu, Illinois. Tichá a nenáročná bola poslednou osobou, od ktorej by sa dalo očakávať, že sa stane obeťou násilného trestného činu. V noci 21. februára 1977 o 21:00 však privolali hasičov, aby uhasili požiar v jej byte.

 

Prečítajte si tiež: Prípad ako zo Sherlocka Holmesa. Neuveriteľné, na čo nahovoril muž svoju manželku!

 

img

 

V plameňoch našli jej nahé telo pod horiacim matracom s mäsiarskym nožom zapichnutým v hrudi. Vyšetrovatelia sa domnievali, že požiar bol založený na zakrytie vraždy. V prvých fázach vyšetrovania sa však zdalo, že neexistuje žiadny motív, ktorý by páchateľa mohol viesť k otrasnému zločinu.

 

Vyšetrovatelia tiež kvôli požiaru zápasili s nedostatkom dôkazov. Našli len zvláštny lístok, na ktorom stálo: „Získajte lístky do divadla na A. S.“

 

Teresita mala v čase úmrtia priateľa, s ktorým sa deň pred smrťou údajne pohádala, preto sa ocitol na zozname hlavných podozrivých. Polícia ho však vylúčila pre nepriestreľné alibi. 

 

obrazok

Byt Teresity Basa po požiari

 

 

Hlas zo záhrobia? 

 

Ani päť mesiacov po vražde sa vyšetrovatelia nevedeli pohnúť ďalej až do chvíle, kým sa im neozvala Teresitina kolegyňa. Remibias "Remy" Chua, taktiež rodáčka z Filipín. Ona a jej manžel Joe kontaktovali detektíva Joa Stachulu a tvrdili, že majú informácie o jej vražde. Remy povedala Joeovi, že krátko po tragickom úmrtí svojej priateľky začala mať vízie a sny, v ktorých sa jej zjavila Teresita a prosila ju, aby išla na políciu a povedala, čo sa jej stalo.

 

obrazok

Remibias Chua a jej manžel Joe Chua

 

Teresita mala pri "návštevách" Remy prezradiť aj to, kto je jej vrahom. Mal to byť ich ďalší kolega Allan Showery. Aj keď detektív nevedel, čo si má o manželoch myslieť, rozhodol sa, že Showeryho preverí. Na jeho prekvapenie zistil, že býval neďaleko Teresity a večer, keď bola zavraždená, jej mal prísť opraviť televízor. Showery najprv tvrdil, že Teresita nebola doma, toto tvrdenie mu ale nepotvrdila jeho vtedajšia snúbenica. Tá polícii priznala aj to, že jej v ten večer Showery daroval šperky. Ako už asi tušíte, patrili Teresite. 

 

img

 

V konfrontácii s dôkazmi sa Showery priznal k Teresitinej vražde. Povedal, že keď odišiel z jej bytu, naplánoval si, že sa vráti a okradne ju. Keď sa vrátil, Teresita sa otočila, aby zamkla dvere, Showery ju zozadu chytil a zaútočil na ňu. Vyzliekol ju, aby to vyzeralo ako sexuálny zločin. Po vražde na ňu položil matrac a zapálil ho v snahe zničiť dôkazy. Za svoj chladnokrvný zločin dostal iba štrnásťročný trest. V roku 1983 ho podmienečne prepustili.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies