Podľa šéfa slovenskej diplomacie je bezpečné cestovanie v rámci Európskej únie prioritou

NETKY.SK • 13 Máj 2021, 15:35 • 2 min
Podľa šéfa slovenskej diplomacie je bezpečné cestovanie v rámci Európskej únie prioritou

BRATISLAVA - Podľa šéfa slovenskej diplomacie je dôležité, aby mohli občania Slovenska a iných krajín Európskej únie čo najskôr bezpečne cestovať.

slovakia

left justify in out

Ivan Korčok dnes v Bratislave privítal svojich rezortných kolegov z Česka, Rakúska, Maďarska, Slovinska a Ukrajiny. Korčok uviedol, že Európska únia už teraz pripravuje takzvaný COVID certifikát, ktorý by mal voľnejšie cestovanie umožniť. Minister verí, že bude pripravený začiatkom letného obdobia. Ministri C5 a Ukrajiny sa bavili najmä o tom, ako prečkať obdobie, kým bude certifikát v platnosti. 

 

Prečítajte si napríklad: Sme o krok bližšie k dovolenkám v zahraničí. Klus priblížil, kedy by sme mohli vyraziť ku moru!

 

 

Diskutovali o tom, či dokážu urobiť určité regionálne alebo bilaterálne dohody, ktoré umožnia vzájomné uznávanie vakcinačných certifikátov, ktoré by chránili občanov, ale umožnili by aj vzájomne cestovať.

 

Prečítajte si tiež: Ivan Korčok: Vzťahy s Ukrajinou by sa mali výraznejšie premietnuť do obchodno-ekonomickej spolupráce

„Budem informovať ministra zdravotníctva o tom, ako sa ostatné krajiny otvárajú. Takisto o tom, aby sme aj my na Slovensku uvažovali, či máme vytvorené predpoklady na to, aby sme umožnili našim občanom bezpečne cestovať do tých krajín, ktoré o to majú záujem ešte pred vydaním európskeho certifikátu,“ povedal Korčok. Podľa neho ide v prvom rade o tých, ktorí sú zaočkovaní, keďže očkovanie je podľa Korčoka jedinou cestou z pandémie.
 

Mohlo by vás zaujímať: Podľa Ivana Korčoka treba v Bielorusku ísť aj nad rámec sankcií


Neformálna skupina C5 vznikla v roku 2020 v reakcii na pandémiu COVID-19 a problémy s ňou súvisiace. Stretnutia ministrov zahraničných vecí krajín C5 sa za Českú republiku zúčastnil Jakub Kulhánek, za Maďarsko Péter Szijjartó, za Rakúsko Alexander Schallenberg a Anže Logar zo Slovinska. Pridal sa k nim aj ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba.

 

Podobný článok: Slovensko a Rakúsko sú pripravené uzavrieť novú dohodu
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies