V Uzbekistane našli pozostatky mamuta južného

NETKY.SK • 15 Október 2013, 08:53 • 2 min
V Uzbekistane našli pozostatky mamuta južného

TAšKENT - Na východe Uzbekistanu objavili unikátne pozostatky neobvykle veľkého mamuta južného. Informovala o tom dnes agentúra RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

Štyri metre dlhé kly, ako aj zuby sa čiastočne odhalili pri jarnom zosuve pôdy pri meste Achangaran. Nález pozostatkov mamuta je vôbec prvým v Uzbekistane, uviedla členka archeologického tímu Farida Ametovová. Zachovali sa podľa nej vďaka ílovitým usadeninám. Dodala, že experti najprv odkryjú kly a zuby, potom zvyšky kostry.

Paleontológovia odhadujú, že mamut bol vysoký päť a pol metra, jeho pozostatky môžu byť staré 1,2 milióna až 1,8 milióna rokov. V minulosti objavené mamuty južné boli podľa nich vysoké štyri až štyri a pol metra. Paleontológovia sú presvedčení, že oblasť, kde mamuta našli, bolo pohrebisko prehistorických zvierat, najmä mamutov.

Okrem tohto v Uzbekistane bolo doteraz objavených deväť relatívne celých kostier mamutov južných. Jednu z nich odkryli na ruskom severnom Kaukaze vo februári tohto roka. V Rusku našli aj ďalšie štyri, v Taliansku dve a ďalšie vo Francúzsku a Srbsku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies