Vláda chce takto pomôcť chátrajúcim budovám, no potešia sa aj majitelia rodinných domov

NETKY.SK • 29 Október 2020, 15:25 • 2 min
Vláda chce takto pomôcť chátrajúcim budovám, no potešia sa aj majitelia rodinných domov

Obnovovanie starých budov je jednou z dôležitých tém. Chce sa jej venovať aj rezort dopravy.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo dopravy a výstavby chce na obnovy stavieb žiadať peniaze z plánu obnovy. Takýmto spôsobom by sa chceli rezortní predstavitelia dostať aspoň k 670 miliónom eur, ktoré použijú na obnovu rôznych budov, aj tých opustených, ktoré dnes neslúžia nikomu a ničomu.

 

 

Na obnovu historicky a pamiatkovo chránených budov chcú z tejto sumy vyčleniť 120 miliónov eur a na obnovu brownfieldov 250 miliónov eur. Počas diskusie na platforme Budovy pre budúcnosť (BPB) to povedala štátna tajomníčka rezortu dopravy a výstavby Katarína Bruncková. Súčasťou by mala byť aj pomoc rodinným domom, na ktoré má ísť 300 miliónov eur.

 

"K dnešnému dňu je na Slovensku obnovených okolo 47 percent rodinných domov. To znamená, že nám ešte stále ostáva viac ako 50 percent na obnovu a tento potenciál je pre nás dôležitý," vyhlásila. Obnovy majú byť v rozsahu nad 60 percent, preto pri opravách nepôjde len o výmenu zdroja tepla, ale aj obnovu striech.

 

 

Dodala, že z 300 miliónov eur by sa mohlo renovovať 30-tisíc domov. Mohlo by sa tak udiať najmä po legislatívnych úpravách, keď by do roku 2026 mohlo byť ročné tempo obnovy od 4000 do 8000 rodinných domov každý rok.

Ministerstvo chce takto financovať aj renováciu tzv. brownfieldov, teda nevyužitých pozemkov v intravilánoch miest. Štátna tajomníčka si myslí, že takto by sa cca 50 lokalít mohlo zrenovovať počas najbližších rokov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies