Pradedo bol fašistický diktátor, on sa dal na futbal. Romano Mussolini mieri na prvoligové trávniky

NETKY.SK • 29 Marec 2021, 17:09 • 2 min
Pradedo bol fašistický diktátor, on sa dal na futbal. Romano Mussolini mieri na prvoligové trávniky

Vo futbale nie je ničím nezvyčajným, ak má hráč slávne priezvisko. Po trávnikoch behá množstvo hráčov, ktorí zdedili futbalový talent po svojich predkoch. Ak je však vašim prastarým otcom jedna z najkontroverznejších postáv svetovej histórie, vzbudzujete enormnú pozornosť.

slovakia

left justify in out

To je aj prípad Romana Florianiho Mussoliniho. Na prvý pohľad nenápadný chlapec je ďalším nositeľom priezviska, ktoré v ľuďoch vyvoláva rôzne emócie. Jeho matkou je politička a bývalá herečka Alessandra, starý otec Romano bol pianistom a režisérom, zatiaľ čo pradeda Benita asi predstavovať netreba.

 

18-ročný mladík hráva na pravej strane ako univerzál a zaskočí tak v zálohe, ako aj v obrane. V roku 2016 sa pripojil k mládežníckemu tímu AS Rím, no už o niekoľko mesiacov sa sťahoval k mestskému rivalovi Laziu. V tom čase mal 13 rokov. V Laziu doteraz nastupoval za tím do 19 rokov a pred pár dňami bol odmenený prvým profesionálnym kontraktom v kariére. Platný je až do roku 2024 a zdá sa, že prvé minúty v A-mužstve si na konto pripíše už čoskoro.

 

 

Správa o podpise mladíka vzbudila celosvetový záujem, pretože Lazio je klub, ktorý je dlhodobo známy svojimi krajne pravicovo orientovanými fanúšikmi, ktorí sa netaja obdivom pôvodného fašistického režimu v krajine a v súčasnosti sa otvorene hlásia k neonacizmu.

 

Ultras Lazia mali mimoriadne zlú povesť predovšetkým v 90. rokoch, keď vyčíňali na štadiónoch i mimo nich. Dlhoročný kapitán Paolo Di Canio v roku 2005 šokoval verejnosť, keď týchto fanúšikov pozdravil počas zápasu vztýčenou pravicou. „Som fašista, nie rasista,“ reagoval následne na kritiku. Vzápätí tvrdil, že išlo o zle pochopené vyhlásenie. V roku 2017 vzbudili „Laziali“ pohoršenie, keď na štadióne rozdávali hanlivé nálepky Anny Frankovej, oblečenej v drese konkurenčného AS. Taliansky futbalový zväz udelil klubu pokutu vo výške 50 tisíc eur. 

 

 

Mladý Mussolini sa rozhodol používať obe priezviská a tvrdí, že sa chce koncentrovať výhradne na futbal. „V Laziu ma hodnotia len na základe výkonov na ihrisku, nie kvôli môjmu priezvisku,“ vyjadril sa. Na Instagrame ho však nájdeme pod menom Romano Floriani.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Róbert Krupár
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies