V Turecku sa bude opäť masovo zatýkať, dôstojníci sú podozriví z napojenia na duchovného Gülena

NETKY.SK • 29 Marec 2018, 11:39 • 2 min
V Turecku sa bude opäť masovo zatýkať, dôstojníci sú podozriví z napojenia na duchovného Gülena

ISLAMABAD - Turecká prokuratúra nariadila zatknúť 70 slúžiacich armádnych dôstojníkov pre údajné napojenie na moslimského klerika Fethullaha Gülena, obviňovaného zo zosnovania pokusu o prevrat v roku 2016.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom vo štvrtok televízna stanica CNN Türk. Polícia vykonala súbežné operácie v 38 provinciách po celej krajine v rámci vyšetrovania, ktoré vedie štátna prokuratúra v centrálnej provincii Konya. Podľa televízie ide o podozrivých, na ktorých sa zamerala polícia po vyhláseniach už zadržaných vojakov o stykoch s Gülenom žijúcim v USA.

 

img

 

Majú byť zodpovední za verbovanie študentov do radov Gülenovho hnutia. Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v marci informoval, že od neúspešného pokusu o prevrat z júla 2016, z ktorého Ankara obviňuje Gülena, v Turecku zatkli už 160.000 ľudí a prepustili z práce približne rovnaký počet zamestnancov v štátnej správe. Gülen akúkoľvek svoju účasť na pokuse o prevrat popiera.

 

Viac ako 50.000 zo zatknutých osôb oficiálne obvinili a zadržiavali vo väzbe počas procesu. Tieto zásahy kritizovali západní spojenci Turecka. Kritici prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana ho obviňujú, že zmarený puč využíva ako dôvod na potláčanie opozície. Turecko tvrdí, že tieto opatrenia sú nevyhnutné v súvislosti s hrozbami pre národnú bezpečnosť, pripomína agentúra Reuters.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies