Vláda schválila bezplatné očkovanie pre osoby bez zdravotného poistenia či predĺženie nulovej sadby DPH na respirátory

NETKY.SK • 17 Marec 2021, 12:55 • 2 min
Vláda schválila bezplatné očkovanie pre osoby bez zdravotného poistenia či predĺženie nulovej sadby DPH na respirátory

BRATISLAVA - Vláda v stredu schválila balík opatrení súvisiacich s epidemickou situáciou a šírením ochorenia COVID-19, ktoré navrhlo ministerstvo zdravotníctva. Kabinet schválil napríklad jednorazové odškodnenie pre rodiny zosnulých zdravotníkov či predĺženie nulovej sadzby DPH na respirátory.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Opatrenia sa týkajú kúpeľnej starostlivosti pre pacientov s postkovidovým syndrómom či očkovania osôb, ktoré nemajú verejné zdravotné poistenie.

 

Bezplatné očkovanie aj pre nepoistené osoby

Vláda navrhuje aj zavedenie inštitútu jednorazového odškodnenia pozostalých aj v rámci zdravotníckeho povolania. Kabinet súčasne schválil návrh, aby sa parlament balíkom opatrení zaoberal v skrátenom legislatívnom konaní.

Rozšíriť by sa mal Indikačný zoznam pre kúpeľnú starostlivosť aj o stavy po prekonaní COVID-19, ktorá by bola uhrádzaná zo zdravotného poistenia. 

 

Kabinet navrhuje zaviesť povinnosť zdravotnej poisťovne uhrádzať náklady spojené s očkovaním aj pre osoby, ktoré nemajú verejné zdravotné poistenie

 

„Je nevyhnuté zabezpečiť možnosť očkovania pre zraniteľnú skupinu obyvateľov, akou sú marginalizované komunity, či ľudia bez domova. Zámerom tejto úpravy je zabezpečiť prístup k očkovaniu všetkým obyvateľom bez rozdielu a ohľadu na sociálny status,“ uviedol rezort v materiáli.

 

Mohlo by vás zaujímať: Rozhádaní koaliční lídri zasadli k rokovaciemu stolu. Vláda rozhoduje o predĺžení núdzového stavu

 

Zahraničným lekárom uľahčia pristup k práci
Návrh novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti a zdravotníckych pracovníkoch upravuje jednoduchší prístup osôb, ktoré získali zdravotnícke vzdelanie mimo územia členských štátov, k výkonu stáže v ústavných zdravotníckych zariadeniach. 

 

Rozširuje sa možnosť výkonu stáže aj o osoby, ktoré získali vzdelanie mimo územia členských štátov v zdravotníckom povolaní sestra a pôrodná asistentka aj o osoby, ktoré ovládajú anglický jazyk v rozsahu nevyhnutnom na výkon príslušného zdravotníckeho povolania.

Vláda navrhuje novelizovať aj zákon o liekoch a zdravotníckych pomôckach. Umožniť by sa mala aj preskripcia liekov, ktoré sú indikované z hľadiska aktuálneho zdravotného stavu pacienta aj v prípade, že liek s preskripčným obmedzením bol indikovaný pri prepustení pacienta z hospitalizácie, alebo v prípadoch, že pacient nemohol v dôsledku pandémie ochorenia COVID-19 navštíviť lekára špecialistu.

 

Navrhovaná zmena tiež umožňuje použiť na samodiagnostiku nosové rýchlotesty aj nezaškoleným osobám, ak spĺňajú minimálne požiadavky.

 

Súvisiaci článok: Od pondelka ubudne podľa Covid automotu čiernych okresov, uvoľňovanie opatrení zatiaľ nehrozí

 

Jednorázové odškodnenie či nulová sadzba dane na respirátory

Vláda tiež podporila poskytnutie jednorazového odškodnenia pozostalých na preklenutie nepriaznivej finančnej situácie najbližšej rodiny, ktorá je spôsobená stratou príjmu zomrelého zdravotníckeho pracovníka.

 

Kabinet tiež odobril aktualizovanú mapu okresov podľa rizikovosti s ohľadom na šírenie ochorenia COVID-19. Nové rozdelenie okresov predstavil v utorok minister financií a zastupujúci minister zdravotníctva Eduard Heger. Platiť bude od pondelka (22. marca).

 

Predĺži sa tiež obdobie, počas ktorého sa na respirátory FFP2 a FFP3 uplatňuje nulová sadzba dane z pridanej hodnoty, a to z konca apríla do konca júna tohto roka. 

 

Mohlo by vás zaujímať: V uliciach stretnete oveľa viac policajtov a vojakov! Budú kontrolovať dodržiavanie opatrení



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies