V tendri na nové dieselmotorové vlaky sú námietky

NETKY.SK • 29 Jún 2016, 11:04 • 2 min
V tendri na nové dieselmotorové vlaky sú námietky

BRATISLAVA - Úrad pre verejné obstarávanie začal konanie o námietkach v tendri Železničnej spoločnosti Slovensko, a. s. (ZSSK) na dodanie 21 dieselmotorových vlakových jednotiek s nízkopodlažnou konštrukciou.

slovakia

left justify in out

Námietky smerujú proti podmienkam uvedeným v súťažných podkladoch a proti vylúčeniu niektorého z uchádzačov v štádiu pred otváraním časti ponúk označených ako kritériá. Vyplýva to z informácií zverejnených na portáli Úradu pre verejné obstarávanie.


Štátny osobný vlakový dopravca vyhlásil verejnú súťaž na nákup 21 dieselmotorových vlakov ešte vlani v novembri. Predpokladaná cena za tieto vlaky, vrátane opcie na trinásť súprav, je 77 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (92,4 mil. eur vrátane dane).


Železničiari začali minulý rok v septembri aj užšiu súťaž na dodanie 25 nových elektrických jednotiek za predpokladanú cenu 160 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (192 mil. eur vrátane dane). Vlaky pre rýchlosť do 160 kilometrov za hodinu chcú získať počas piatich rokov a používať v regionálnej doprave. Úrad pre verejné obstarávanie pri tomto tendri v marci tohto roka zamietol námietky proti podmienkam uvedeným v súťažných podkladoch a v dvoch prípadoch námietok proti úkonu obstarávateľa konanie zastavil.


ZSSK plánuje nákup nových vlakov cez obe súťaže financovať s využitím peňazí Európskej únie cez nový Operačný program Integrovaná infraštruktúra 2014 - 2020. V uplynulých rokoch nakúpila 32 nových vlakov v rámci jedného projektu obnovy vozového parku a 29 vlakov cez druhý projekt.


Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. vznikla ako samostatný osobný dopravca začiatkom roku 2005. Je jedným z troch nástupníckych podnikov bývalých jednotných železníc, má základné imanie 212,441 mil. eur, jej jediným akcionárom je štát v zastúpení Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Spoločnosť vykonáva osobnú dopravu vo verejnom záujme na základe objednávky ministerstva.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies