Najdôležitejšie správy zo slovenskej ekonomiky

NETKY.SK • 30 Máj 2020, 09:32 • 2 min
Najdôležitejšie správy zo slovenskej ekonomiky

Redakčný výber najdôležitejších správ zo slovenskej ekonomiky.

slovakia

left justify in out

Pokles hostí na Slovensku

Prudký pokles počtu ubytovaných hostí aj počtu prenocovaní v marci bol dôsledkom mimoriadnej situácie vyvolanej novým koronavírusom. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka sa celkový počet návštevníkov znížil o 65 %, u domácich klesol o 63,9 % a u zahraničných o 66,9 %. Počet prenocovaní bol medziročne nižší o 56 %. Informoval o tom v pondelok Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

 

Počet zaregistrovaných áut za apríl 2020

Majitelia si na Slovensku v apríli zaregistrovali 3424 nových osobných automobilov. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka, keď počet registrácií dosiahol 8894 automobilov, ide o 61,5-percentný pokles. Od začiatku roka počet registrovaných osobných vozidiel klesol medziročne o viac ako 10.000 kusov, čo spôsobilo výpadok na tržbách vo výške približne 200 miliónov eur, informoval v pondelok Zväz automobilového priemyslu.

 

img

 

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie 

Na Slovensku sa zriadi Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR. Vznikne transformáciou súčasného Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII). Zmenu odobrila svojím podpisom prezidentka Zuzana Čaputová.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Zuzana Čaputová (@zuzana_caputova),

 

Podpora v nezamestnanosti

Ľudia v evidencii úradov práce budú môcť opäť dlhšie poberať podporu v nezamestnanosti. Vláda v stredu schválila nariadenie, ktorým sa opätovne predlžuje podporné obdobie v nezamestnanosti o ďalší mesiac. Návrh nariadenia predložilo na rokovanie kabinetu ministerstvo práce v dôsledku mimoriadneho stavu na Slovensku. Vláda už jedno predĺženie tohto obdobia schválila koncom apríla.

 

Pôžičky Európskej únie

Slovensko má získať možnosť uchádzať sa o pôžičky z nástroja Európskej únie, ktorými by mohlo pokryť výdavky na pomoc trhu práce počas mimoriadnej situácie v dôsledku pandémie nového koronavírusu. Vyplýva to z návrhu zákona o mimoriadnych štátnych zárukách z dielne Ministerstva financií (MF) SR, ktorý v stredu schválila vláda. Parlament ho má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

 

Cestovné kancelárie a riešenie zrušených zájazdov

Cestovné kancelárie dostanú vyše roka na to, aby vyriešili zrušené zájazdy pre situáciu okolo nového koronavírusu. Vyplýva to zo zákona o zájazdoch, ktorý podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Ak pre mimoriadnu situáciu na Slovensku alebo pre podobnú situáciu v cieľovom mieste trasy zájazdu nie je možné poskytnúť cestujúcemu základné znaky služieb cestovného ruchu, cestovná kancelária môže zákazníkovi navrhnúť zmenu zmluvy o zájazde alebo mu zaslať oznámenie o náhradnom zájazde, ak cestujúci neprijme navrhnutú zmenu zmluvy. Cestovná kancelária je povinná dohodnúť sa s cestujúcimi na poskytnutí náhradného zájazdu najneskôr do 31. augusta 2021.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Hydrotour (@hydrotour),

 

Bezplatná železničná doprava bude obnovená

Od pondelka (1. 6.) bude obnovená bezplatná železničná preprava pre všetkých žiakov a študentov. Minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) podpísal rozhodnutie, ktorým sa vlaky zadarmo pre túto skupinu znova spúšťajú.

 

 

Obnovená bude aj letecká doprava

Občanom s trvalým alebo prechodným pobytom v Slovenskej republike je od štvrtka podvečer umožnené letecky vycestovať súkromnou dopravou s kapacitou do 20 cestujúcich z bratislavského Letiska M. R. Štefánika do ôsmich európskych krajín - Česka, Chorvátska, Maďarska, Nemecka, Poľska, Rakúska, Slovinska a Švajčiarska. O čiastočnom uvoľnení pravidiel pre nepravidelnú obchodnú leteckú dopravu rozhodol Ústredný krízový štáb.

 

Koronavírus v zariadeniach sociálnych služieb

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR pripravilo v spolupráci so samosprávami a odbornými organizáciami plán zmierňovania opatrení proti šíreniu ochorenia COVID-19 v zariadeniach sociálnych služieb. Plánom sa bude zaoberať v pondelok (1. 6.) konzílium odborníkov a pokiaľ ho schvália, začne sa realizovať od stredy (3. 6.). Postupné uvoľňovanie opatrení plánuje MPSVR uskutočniť v štyroch krokoch a sociálne služby by sa mohli priblížiť k štandardnému fungovaniu už od 1. júla, informovalo v piatok ministerstvo.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies