Aktualizované V Teheráne to dnes riadne vrie, útoky samovražedných atentátnikov si vyžiadali 12 ľudských životov

NETKY.SK • 7 Jún 2017, 14:49 • 2 min
Aktualizované V Teheráne to dnes riadne vrie, útoky samovražedných atentátnikov si vyžiadali 12 ľudských životov

TEHERÁN - Útoky ozbrojených kománd, ktoré dnes v Teheráne zaútočili v budove parlamentu a pri mauzóleu ajatolláha Rúholláha Chomejního, si vyžiadali 12 obetí na životoch a 42 zranených.

slovakia

left justify in out

K zodpovednosti za útoky, ku ktorým došlo dnes v Teheráne sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS). Informovala o tom agentúra AP s tým, že tieto útoky si vyžiadali životy dvoch príslušníkov ochranky a viac ako 30 zranených.

Priznanie zverejnila tlačová agentúra Amák, ktorá je napojená na IS.

AP upozornila, že ide o prvý útok v Iráne, ku ktorému sa prihlásila táto extrémistická skupina. IS sa však často hlási aj k takým útokom, keď sa prepojenie ich páchateľov na IS nedá overiť a potvrdiť.

Sunnitskí extrémisti z IS bojujú v Sýrii a Iraku proti ozbrojeným skupinám podporovaným Iránom, kde tvoria väčšinu obyvateľov šiiti. Tých IS označuje za odpadlíkov od viery, ktorí si zaslúžia smrť.

Dnešné neobvyklé útoky v Iráne viedli tamojšie ministerstvo vnútra k zvolaniu naliehavého zasadnutia bezpečnostných orgánov, uviedla štátna spravodajská agentúra IRNA.

 

Na svojom konte na sieti Twitter to uviedla iránska televízia Press TV. Agentúra AP s odvolaním sa na iránsku štátnu televíziu informovala "o útoku štyroch teroristov".

 

Podľa iránskej tlačovej agentúry FARS útočili v mauzóleu traja muži. Dvoch z nich polícia zatkla, tretí na svojom tele aktivoval výbušninu a pri výbuchu prišiel o život. Predtým iránske tlačové agentúry FARS a MEHR informovali o streľbe v budove iránskeho parlamentu, pri ktorej bolo zranených najmenej osem ľudí.

 

Iránske zdroje napísali, že najmenej traja páchatelia prenikli do iránskeho parlamentu, kde začali strieľať. Podľa Press TV nie je identita útočníkov zatiaľ známa a nejasný je aj motív činu.

 

Očitý svedok pre agentúru Reuters uviedol, že do budovy parlamentu i mimo ňu povolali bezpečnostné posily, ktoré incident ukončili.

Agentúra DPA informovala, že v iránskom parlamente útočili traja až štyria muži ozbrojení samopalmi. Nie je jasné, či sa ich podarilo zadržať, dodala DPA.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies