Tesco sa púšťa do vlastnej recyklácie plastových obalov

NETKY.SK • 9 Apríl 2019, 13:16 • 2 min
Tesco sa púšťa do vlastnej recyklácie plastových obalov

Recyklovať niektoré druhy plastových obalov je problém, preto končia v zmiešanom odpade. Tesco sa však rozhodlo otestovať nový spôsob.

slovakia

left justify in out

Aj vy ste sa už pri vynášaní smetí zamysleli nad tým, koľko odpadu vyprodukujete aj napriek tomu, že sa aspoň ako-tak snažíte byť šetrný? A to ste len vy, jeden človek, jedna rodina v jednom malom meste na nenápadnom Slovensku. Ako to musí vyzerať v globálnom meradle? Hrôzostrašne. Problémom je to, že napriek veľkej osvete a mnohým iniciatívam je eliminácia obalových materiálov ešte len „v plienkach“, a tak aj štandardný nákup bežného človeka znamená množstvo ťažko recyklovateľného plastového materiálu...

 

img

 

Prečo sa nedajú recyklovať všetky plasty? Problém je v tom, že množstvo obalových materiálov má špecifické zloženie, ktoré nie je možné opätovne „rozložiť“ a použiť znova. Okrem toho, na to, aby plast bolo možné bez problému recyklovať, musí byť čistý. A to sa nie vždy dá dosiahnuť, pretože by sme museli dôkladne umývať a odmasťovať aj obaly z čipsov a iných potravín, čo tiež nie je práve najšetrnejšie.

 

Tesco sa však chce teraz pokúsiť o revolúciu. Spojilo sa s recyklačnou spoločnosťou Recycling Technologies a na testovacích prevádzkach zavádzajú novú metódu. V predajniach v Bristole a Swindone sa objavia kontajnery, kam budú tieto problematické plasty môcť zákazníci priniesť. Tesco sa následne postará o ich správnu recykláciu, ktorá prebehne novou metódou. Tá z týchto materiálov vytvorí akýsi olej nazývaný Plaxx a z neho bude následne možné vyrábať nové obaly.  

 

img

 

Pokiaľ sa tento systém Tescu osvedčí, objavia sa podobné kontajnery v predajniach po celej Veľkej Británii a následne zrejme aj v ďalších krajinách.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies