Od nového roka sa učiteľom celoplošne zdvihnú platy

NETKY.SK • 31 December 2019, 15:47 • 2 min
Od nového roka sa učiteľom celoplošne zdvihnú platy

BRATISLAVA - Od 1. januára 2020 sa zvýšia platové tarify o desať percent všetkým pracovníkom v rezorte školstva.

slovakia

left justify in out

Odsúhlasila to vláda ešte v októbri v nadväznosti na novelizáciu zákona o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme.

 

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR (MŠVVaŠ SR) vtedy tvrdilo, že zvýšenie platu pedagógom nebude mať vplyv na rozpočet verejnej správy, keďže to už bolo do neho zahrnuté.

 

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) s tým v pripomienkovom konaní nesúhlasilo a vplyv na výdavkovú časť miest a obcí odhadli na rok 2020 na zhruba sedem miliónov eur.

Predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek ešte v októbri uviedol, že balík navýšení platov učiteľov od januára 2019 do januára 2020 vnímajú ako jeden komplex.

 

img

 

Tvrdil, že začínajúcim učiteľom a pedagógom, ktorí majú viac ako jeden rok praxe, sa medzi 1. januárom 2019 a 1. januárom 2020 zvýši mzda o viac ako 30 percent. Pri učiteľoch, ktorí majú prax vyššiu ako osem rokov, predstavuje zvýšenie 22 percent.

Inštitút vzdelávacej politiky pri ministerstve školstva predpokladá, že v roku 2020 by mal pomer platov učiteľov základných škôl k mzde vysokoškolsky vzdelaných dosiahnuť úroveň 70 percent.

 

V roku 2017 zarábali pedagógovia 65 percent z platu vysokoškolsky vzdelaného zamestnanca. Priemer krajín Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) bol pritom 88 percent.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies