V Tatrách sa koná stretnutie ministrov OBSE, otvoril ho Miroslav Lajčák

NETKY.SK • 9 Júl 2019, 06:17 • 2 min
V Tatrách sa koná stretnutie ministrov OBSE, otvoril ho Miroslav Lajčák

BRATISLAVA - Miroslav Lajčák, úradujúci predseda Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), včera večer oficiálne otvoril stretnutie 22 ministrov zahraničných vecí a 11 štátnych tajomníkov slávnostnou večerou na Štrbskom Plese.

slovakia

left justify in out

"Je pre mňa cťou, že môžem vo Vysokých Tatrách privítať svojich partnerov z OBSE a prediskutovať s nimi tie najaktuálnejšie otázky," vyjadril sa na úvod Miroslav Lajčák.

 

Spoločná večera bola otvorením stretnutia, ktoré bude pokračovať dnes dopoludnia diskusiami a plenárnymi zasadnutiami. Napriek tomu, že ide o neformálne stretnutie OBSE, pre Slovensko je mimoriadne dôležitým. Nesie sa v duchu hesla: "Od minulých aktivít k budúcej prevencii: miesto OBSE pri garantovaní stability v Európe a za jej hranicami."

 

Ako uvádza Lajčák, diskusia sa bude uberať najmä smerom k otázkam, ktoré si Slovensko stanovilo ako hlavné priority svojho predsedníctva v OBSE. "Ide o prevenciu a riešenie konfliktov, efektívny multilateralizmus a relevancia OBSE v súčasnom svete," ozrejmil šéf slovenskej diplomacie.

 

Miroslav Lajčák sa stretol aj so švédskou rezortnou partnerkou Margot Wallströmovou. Spoločne riešili možnosti ďalšieho rozvoja bilaterálnych vzťahov.  "Popri zveľaďovaní politického dialógu a hľadaní spoločných riešení aj v témach, akými sú migrácia alebo viacročný finančný rámec, sme sa dotkli aj vzájomných ekonomických vzťahov a tém ako sú disruptívne technológie, či rozvoj inteligentných miest," priblížil šéf slovenskej diplomacie.

 

Lajčák sa osobne stretol aj s ministrom zahraničných vecí Kazachstanu Bejbutom Atamkulovom. Obaja ministri sa tešia z postupného budovania partnerstva medzi EÚ a piatimi krajinami Strednej Ázie. Kazachstan je pre Slovensko veľmi dôležitým partnerom, a to najmä na úrovni obchodno-ekonomickej spolupráce.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies